Estate Vest

Nyheter – Vest Norge

ARKITEKT: Arkitektstudio Elfrida Bull Bene har vært arkitekt for oppdragsgiver Pallas AS.

Bygger luksushotell i hjertet av middelalderbyen Bergen

Hotellet skal drives av De Bergenske, og på gateplan vil funksjoner som restaurant, bar og lobby oppleves som åpne og inviterende.

Tore Årdal

torsdag 16. mars 2023 1:01 (Oppdatert 7. juni 2023 13:13 )

Det har vært mange planer for eiendommen Domkirkegaten 6, som er beliggende like ved trappen av Bergen Domkirke. Tomten har i lang tid blitt benyttet som parkeringsplass, men nå er et nytt bygg i ferd med å reise seg. Det skal eieren, Pallas AS, leie ut til De Bergenske. Dette er ikke en vanlig kjede av hoteller og spisesteder.

– Vi er en hotellfamilie, eid og drevet av en ekte bergensfamilie med kjærlighet til byen og et langsiktig perspektiv. Det er 101 år siden vårt eldste hotell, Augustin, ønsket sine første gjester velkommen i 1919, og vi har store planer for de neste 100 årene, fremgår det av kjedens hjemmeside.

Gode opplevelser

Familien Smørås, eierne av De Bergenske, ser det som sin viktigste oppgave å legge til rette for gode opplevelser i hjembyen, både for tilreisende og fastboende.

– Profitt kommer i andre rekke – på et eller annet tidspunkt blir det en nødvendighet for å fortsette, men det er aldri grunnen til å fortsette, fastslås det.

I tillegg til nevnte Augustin Hotel står de bak Grand Hotel Terminus, Zander K Hotel, Bergen Børs Hotel og Villa Terminus.

Historisk og sårbart område

Nå står altså det sjette hotellet for tur. Hotellet i Domkirkegaten ligger i historiske omgivelser, og planlegges som et 5-stjerners luksushotell i hjertet av middelalderbyen Bergen. Det er naturlig nok påkostet både innvendig og utvendig.

Samtidig har det vært en utfordrende oppgave å få til dette infill-prosjektet.

– Eiendommen befinner seg i et historisk og sårbart område, hvor det nye må tilpasse seg eksisterende bebyggelse på en spesiell måte. Vi har hatt en tett dialog med Byantikvaren gjennom prosessen, blant annet om fasadematerialer og fargevalg, sier daglig leder Hanne Klæbo i Arkitektstudio Elfrida Bull Bene.

Nye bysammenhenger

Arkitektselskapet har hatt flere oppdrag i det historiske Bergen, deriblant Byantikvarens nye kontorlokale i Skostredet 3-5. Også denne eiendommen eies av Pallas AS, som altså står bak det nye hotellbygget.

Klæbo forteller at hotellets uttrykk, materialitet og henvendelse er en del av konseptet for den pågående reguleringsplanen i Vågsbunnen (Skostredetplanen, også Elfrida Bull Bene). Der er det en strategi om å bringe bylivet i bakgården inn igjennom hotellets lobby og ut i Domkirkegaten for å skape nye bysammenhenger og et inkluderende gateplan i hele Vågsbunnen.

Utadrettet virksomhet

Marit Kornberg, arkitekt i Elfrida Bull Bene, forteller at det i hotellets første etasje vil komme funksjoner som restaurant, bar og lobby. Disse skal oppleves som åpne og inviterende, både fra gateplan fra Domkirkegaten og inne i kvartalet, for å styrke dette konseptet.

– Planen nå er en sushirestaurant og en blomsterbutikk ut mot Domkirkegaten, samt benker utenfor hotellet. I tillegg kommer det en restaurant inn mot bakgården, sier Kornberg.

Kompleks bysituasjon

Hotellet tilpasser seg kulturminner som Hans Tanks skole og andre historiske bygg gjennom formstrategi og detaljering i en svært kompleks bysituasjon.

– Dette er et bygg som bokstavelig talt bygger på kulturlagene i automatisk fredet bygrunn, hvor det har gjennomført komplekse antikvariske utgravninger, samtidig som Riksantikvarens og andre vernemyndigheters tilstedeværelse i prosjektutviklingen har vært vesentlig, påpeker hun.

Det nye bygget får et areal på ca. 4.380 kvadratmeter, og skal etter planen stå ferdig i løpet av året.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste nyheter Vest-Norge

Selger Strandgaten 223

Nyheter / søndag 21. april 2024

BIRs nye kontorbygg på Nygårdstangen vant Eiendomsprisen

Nyheter / torsdag 18. april 2024

Kjøper 38 leiligheter og 3 næringsseksjoner i Bergen

Nyheter / torsdag 18. april 2024

Statsforvalteren om at fylkeskommunen hemmeligholder leiekontrakter: – Ikke krav på innsyn

Nyheter / tirsdag 16. april 2024

Tingretten og jordskifteretten til Entra-bygg

Nyheter / mandag 15. april 2024

Ansatt som daglig leder i Dokken Utvikling

Nyheter / mandag 15. april 2024

Nyhetsbrev Estate-Vest

Motta gratis nyhetsbrev fra estatevest.no