Estate Vest

Nyheter – Vest Norge

26.249 KVM: Prestisjebygget har et bruttoareal på 26.249 kvadratmeter. Foto: Morten Wanvik / Vestland fylkeskommune

Fylkeskommunen eier milliardbygg – nekter innsyn i leiekontrakter

Krembygget i Bergen sentrum har blant annet et advokatfirma, et revisjonsselskap og et konsulentselskap som leietakere. Men Vestland fylkeskommune legger lokk på gigantinvesteringen.

Tore Årdal

torsdag 7. mars 2024 7:52 (Oppdatert 18. april 2024 14:00 )

Ved årsskiftet overtok Harris Advokatfirma åttende og niende etasje i det nordre tårnet i Vestlandshuset. Da var tilnærmet hele bygget på 26.249 kvadratmeter fylt opp.

Vestlandshuset er oppført på den gamle fylkestomten til Hordaland fylkeskommune, like ved Bystasjonen. Tiltakshaver er Vestland fylkeskommune, som har oppgitt totalkostnaden for bygget til 950 millioner kroner. Fylkeskommunen holder selv til i søndre tårn (13 etasjer), mens hele det nordre tårnet (11 etasjer) er leid ut til eksterne aktører.

Her er noen av aktørene som leier lokaler:

  • Mazars (toppetasjen i nordre tårn): Et internasjonalt revisjons-, skatte- og rådgivningsfirma
  • Handelsbanken (tiende etasje)
  • Harris Advokatfirma (åttende og niende etasje)
  • Sikt – Kunnskapssektorens Tjenesteleverandør (sjette og syvende etasje): Et selskap eid av Kunnskapsdepartementet
  • Experis (andre etasje): Et privat konsulentselskap med prosjekt- og løsningsleveranser innen IT til både offentlig og privat sektor

Det finnes en rekke aktører som har spesialisert seg på kontorlokaler i Bergen, men bare noen få som utvikler prime lokaler med leieinntekter helt i det øvre prissjiktet i Bergen sentrum. I så måte har Vestland fylkeskommune nå tatt steget til å bli en aktiv spiller i dette spesialiserte eiendomsmarkedet.

Så hvordan lykkes fylkeskommunen med bruk av offentlige penger i Bergens øvre kontormarked? En viktig parameter er selvsagt hvilke leieinntekter de oppnår for disse særdeles attraktive lokalene, men allerede her stopper det opp for åpenheten. Estate Vest har bedt om innsyn i leiekontraktene, men har fått nei.

– Dette er leiekontrakter for fylkeshuset, og ved å offentliggjøre leiepriser og andre vilkår, vil dette kunne svekke Vestland fylkeskommune sin forhandlingsposisjon med nye leietakere, heter det i avslaget.

Estate Vest påklaget vedtaket med argumentasjon om at Vestlandshuset er fullt utleid på lange kontrakter, «derfor kan vi ikke se at det er relevant å holde disse opplysningene hemmelige nå».

– Vestland fylkeskommune har heller ikke utleie av prime kontorlokaler i Bergen sentrum som kjernevirksomhet, derfor vil ikke offentliggjøring av disse opplysningene svekke fylkeskommunens forhandlingsposisjon på noen måte, skrev Estate Vest i klagen.

Klagen ble imidlertid avslått av fylkeskommunen.  I svaret skrev de «at det å offentliggjøre leiepriser og andre betingelser av forretningsmessig art vil kunne skade Vestland fylkeskommune sin forhandlingsposisjon, både nå og i fremtiden».

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste nyheter Vest-Norge

Selger Strandgaten 223

Nyheter / søndag 21. april 2024

BIRs nye kontorbygg på Nygårdstangen vant Eiendomsprisen

Nyheter / torsdag 18. april 2024

Kjøper 38 leiligheter og 3 næringsseksjoner i Bergen

Nyheter / torsdag 18. april 2024

Statsforvalteren om at fylkeskommunen hemmeligholder leiekontrakter: – Ikke krav på innsyn

Nyheter / tirsdag 16. april 2024

Tingretten og jordskifteretten til Entra-bygg

Nyheter / mandag 15. april 2024

Ansatt som daglig leder i Dokken Utvikling

Nyheter / mandag 15. april 2024

Nyhetsbrev Estate-Vest

Motta gratis nyhetsbrev fra estatevest.no