Estate Vest

Nyheter – Vest Norge

TRÅR TIL: Angarde har fått med seg det verdenskjente arkitektfirmaet Gehl på utviklingen av sitt prosjekt på Spelhaugen. Fv. Bente Haugsdal i Angarde, Camilla van Deurs i Gehl, Anja Smith og Morten E. Fredriksen i Angarde. (Foto: Elisabeth Urdal)

Har hentet verdenskjent arkitekt til bergensprosjekt

Morten E. Fredriksen i Angarde sparer ikke på konfekten. Til sitt gigantprosjekt på Spelhaugen i Fyllingsdalen har han hentet inn det verdenskjente arkitektselskapet Gehl.

Torgeir Hågøy

tirsdag 17. oktober 2017 23:16 (Oppdatert 8. mai 2018 7:23 )

– McKinsey er billig til sammenligning, men jeg har hatt en drøm om å bruke dem på et prosjekt i mange år, sier Morten Fredriksen.
På Spelhaugen planlegger Angarde en helt ny by, bestående av både boliger og næringsvirksomhet. Samlet er det snakk om 2240 nye boliger og 65.000 kvadratmeter næring, handel, barnehager og kultur.
– Jeg leste bøkene til Gehl for mange år siden og har siden det drømt om å utvikle gåbyen, en by hvor det er gangavstand til alt, sier Fredriksen.

Fra New York til Spelhaugen
Nå er han nærmere enn noen gang. Arbeidet med bybanen til Spelhaugen starter neste år og dersom alt går etter planen skal banen være ferdig i 2021-2022.
– Da er planen vår at banen skal komme til et levende sentrum med både boliger, handel, næringsliv og kultur. Det tror vi vil gi bybanen en svært god start, men også være viktig for den videre utviklingen av vårt område, sier Fredriksen.
Å få verdenskjente Gehl som til daglig jobber med byutviklingsprosjekter både i New York og Moskva var imidlertid ikke bare enkelt.
– Vi måtte nok selge oss litt inn, men da de først tente på ideen, så var de skikkelig med. De har vært i Bergen flere ganger og brukt mye tid på prosjektet, sier Fredriksen.

Fra salg av biler til gåby
Noe av grunnen til at Gehl syntes det var interessant å være med på prosjektet til Angarde var at de likte ideen om at et selskap som tidligere levde av å selge biler (Auto 23) nå skulle utvikle en by hvor bilen i stor grad er fraværende.
– Det at de ønsket å utvikle den mest miljøbevisste bydelen i Bergen var spennende og faktisk en av de viktigste årsakene til at vi sa ja til å være med, sier partner og direktør i Gehl, Camilla van Deurs i Gehl.
Hun forteller at de også ble trigget av Angardes fokus på kultur, samt nærheten til Kanadaskogen som ikke var forløst.

Anbefalte fortetting
For snart to år siden var Camilla i Bergen som en av foredragsholderne på Bergenskonferansen 2016. Da kritiserte hun Bergen kommune for at de ikke hadde laget en overordnet plan for utviklingen av byen knyttet opp mot Bybanen.
– Nå har de gjort det og det fortjener de ros for, sier Deurs.
Planen hun sikter til er kommunes temakart hvor det er utpekt syv fortettingsområder knyttet opp mot ulike bybanestopp.
– Det er viktig å tenke gjennom hvordan man utnytter denne investeringen som bybanen er best mulig og at man sikrer tilgang for flest mulig. Mitt inntrykk av Bergen og nordmenn er at dere er veldig urbane, nesten mer urbane enn oss dansker. Mange ønsker seg dermed også en urban livsstil hvor de vil bo i leiligheter i et bysentrum, sier Deurs, som legger til at dette er det de skal utvikle på Spelhaugen.
– Her skal vi utvikle en bydel som pulserer og er levende hele døgnet, sier Deurs.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste nyheter Vest-Norge

Laugaren fikk nykommerpris

Nyheter / søndag 17. mars 2024

Vil endre «masterplanen» for Bergen kommune

Nyheter / torsdag 14. mars 2024

Ekspert om fylkeskommunens hemmelighold: «Er det nødvendig?»

Nyheter / torsdag 14. mars 2024

Gjelsten skal bygge 77 leiligheter i Sandviken

Nyheter / onsdag 13. mars 2024

Boligkjøper gikk i svart da det plutselig kom en stor skatepark som nærmeste nabo

Nyheter / tirsdag 12. mars 2024

Kjøper bevaringsverdig bygg i Bergen

Nyheter / mandag 11. mars 2024

Nyhetsbrev Estate-Vest

Motta gratis nyhetsbrev fra estatevest.no