Estate Vest

Nyheter – Vest Norge

GRØNT: Denne ammoniakkfabrikken skal bygges i Skipavika.

Milliardinvestering i Vestland

Europas første fabrikk for grønn ammoniakk bygges nord for Bergen.

Glen Widing

mandag 13. mars 2023 15:03 (Oppdatert 4. juni 2023 23:12 )

Selskapet Skiga har i dag presentert planene for en ny ammoniakkfabrikk i Skipavika åtte mil nord for Bergen sentrum. Fabrikken som skal stå ferdig i 2026, blir ifølge en pressemelding Europas første fullskala anlegg for produksjon av utslippsfri ammoniakk.

– Skipavika er perfekt lokalisert for å skape ny, grønn industri og nye arbeidsplasser. Klimaeffekten fra anlegget tilsvarer omtrent 30 prosent av CO2-utlippene fra hele Bergen, sier Cornel Russi i Skiga.

Grønn ammoniakk er visstnok en forutsetning for det grønne skiftet og kutt i klimagassutslipp. Uten å oppgi beløpet i meldingen, dreier fabrikken seg om en milliardinvestering og 50 lokale arbeidsplasser. Produksjonen på 100.000 tonn utslippsfri ammoniakk i året skal få betydning for omleggingen til et utslippsfritt energisystem i hele Europa. Grønn ammoniakk blir blant annet et viktig drivstoff for å avkarbonisere skipsfarten.

– Tomten er regulert til industriformål, vi har sikret oss tilgang på kraft og havnen er allerede i drift. Skiga har også blitt enige med et stort europeisk energiselskap om nøkkelvilkårene for kjøp av ammoniakken. Vårt konsept kan raskt repliseres andre steder i Norge og EU, påpeker Russi.

– Dette er et banebrytende grønt industriprosjekt som vi gleder oss stort over å være med på. Jeg tror prosjektet vil få store ringvirkninger lokalt, nasjonalt og internasjonalt, sier daglig leder Lars Hellandsjø i Skipavika Næringspark som eier Skiga sammen med det Bergen-baserte teknologiselskapet Fuella.

Det er den sveitsiske teknologileverandøren Casale med hovedkontor i Lugano som skal bygge fabrikken. De har 100 års erfaring med ammoniakk.

Prosjektet ble mandag presentert på et møte i Skipavika for ordfører Hallvard Oppedal (Sp) i Gulen kommune og fylkesordfører Jon Askeland (Sp) i Vestland fylke.

Skipavika Næringspark eies av Stein-Inge Larsens selskap Sil Eiendom, Lars Bjarne Hellandsjø og John Torgeir Torsvik.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste nyheter Vest-Norge

Mad vant konkurransen om Dokken sør

Nyheter / torsdag 20. juni 2024

Etter 1,5 år har Entra fremdeles ikke fylt opp prestisjebygget

Nyheter / torsdag 20. juni 2024

Vil utvikle innovativt boligtilbud på Marineholmen

Nyheter / onsdag 19. juni 2024

Plan- og bygningslova: Forslag til endringar – gi innspel medan du kan

Nyheter / tirsdag 18. juni 2024

Tar miljøgrep i kontorbygg fra 70-tallet

Nyheter / torsdag 13. juni 2024

Axer vil bygge 260 boliger på Sandsli

Nyheter / torsdag 13. juni 2024

Nyhetsbrev Estate-Vest

Motta gratis nyhetsbrev fra estatevest.no