Estate Vest

Nyheter – Vest Norge

KVALITETER: – Vi har lagt inn ekstra kvaliteter både innvendig og utvendig, sier Sturla Hjelmervik, leder Bergen i Entra. Foto: Glen Widing

Nygaarden: – Et kroneksempel på det å gi tilbake til byen

Med Nygaarden i Bergen fikk ikke Entra bare et kontorbygg av høy klasse – det bidro også til et betydelig løft for området.

Tore Årdal

søndag 5. mai 2024 22:49 (Oppdatert 23. mai 2024 10:29 )

Denne onsdag formiddagen er det nesten fullt på cafeen til Søtt+Salt Bakeri ved Nygaard holdeplass, som er den nest mest trafikkerte bybanestasjonen i Bergen. Flere av de besøkende har barnevogn, men det er også studenter som har kommet innom. Bakervarene i glassdisken ser gode ut, og fristelsen blir ikke akkurat mindre av duften som kommer fra bakeriet litt lengre inne i lokalet.

Dette øyeblikksbildet står i skarp kontrast til hvordan det så ut på tomten før Entra rykket inn.

Var en branntomt

– Nei, det så jo ikke bra ut. Det var en branntomt, og man måtte gå en smal trapp der borte for å komme opp til universitetsbygningene på Nygårdshøyden, sier Sturla Hjelmervik, leder Bergen i Entra, og peker i retning av trappen.

– Det var en rett og slett en bakevje. I forbindelse med at vi bygget Media City sammen med Oslo Pensjonsforsikring, så vi at det var nødvendig å gjøre noe med denne tomten, sier han.

Selskapet har selv lokaler for sin bergensstab i det drøyt 12.000 kvadratmeter store bygget, som stod ferdig i desember 2022. Bygget er nesten fullt utleid, og huser Advokatfirmaet Sands, Rambøll, Arkitektfirmaet Henning Larsen og Sopra Steria. Søtt+Salt står for driften av personalrestauranten i bygget i tillegg til bakeriutsalget, som er åpent for alle.

Har bidratt til bylivet

I 2013 stod Hjelmervik foran tomten sammen med prosjektavdelingen i Entra. Da hadde selskapet ennå ikke kjøpt eiendommen, men de jobbet med vekststrategien for området, og oppfattet denne tomten som svært underutviklet.

Et viktig grep ble en ny gangtrasé opp til universitetsområdet istedenfor den smale trappen. Gangtraseen hadde sitt utspring i et reguleringskrav, og Entra med sine rådgivere utformet denne i samarbeid med Plan og Bygningsetaten, Universitet i Bergen og Bymiljøetaten.

– Traseen er blitt kjempepopulær, og har bidratt vesentlig til bylivet, sier Hjelmervik, som husker godt at dette var et belastet område da Nygårdsparken mer eller mindre var en åpen russcene frem til 2015.

– Vi ønsket å oppgradere området, noe også plassen med sitteplasser utenfor bygget har bidratt til. På en varm sommerdag kan det sitte hundrevis av mennesker her, inklusive masse kontorister, forteller han.

I det øvre sjiktet

I jakten på leietakere bestemte de seg tidlig for å henvende seg til konsulentmiljøet.

– Bygget ligger på en dyr tomt, og vi har lagt inn ekstra kvaliteter både innvendig og utvendig. Her har vi kanskje et leienivå i det øverste sjiktet Bergen, og det står i stil med kvalitetene. Når det er sagt, er det veldig effektive arealer her, sier Hjelmervik.

Advokatfirmaet Sands var den første leietakeren Entra landet her; de leier toppetasjen med tilhørende takterrasse.

Sopra Steria, som Entra kjenner godt gjennom et lang leieforhold for de øverste etasjene i Posthuset i Oslo, signerte først en avtale for 1.850 kvadratmeter. Ikke lenge etter utvidet de leieavtalen med ytterligere 2.000 kvadratmeter.

Den tredje store leietakeren, Rambøll, har 2.150 kvadratmeter i bygget.

Arealeffektivitet

Hjelmervik forteller at knutepunktstrategien var helt sentral i utviklingen av Nygaarden.

–Du kan eie en fin tomt, men er det mer enn 6 minutter å gå fra kollektivknutepunktet, får du ikke de høyeste prisene. Sånn er det i Bergen også. I tillegg er arealeffektivitet veldig viktig. Du tror kanskje at du trenger 4.200 kvadratmeter, men så havner du betydelig lavere fordi vi klarer å løse arealbehovene på en effektiv måte, sier han.

I tillegg er miljøkvalitetene viktige – ikke bare for Entra, men også for leietakerne.

– Og så er selvsagt håndkleservicen i garderoben noe leietakerne virkelig legger merke til og setter stor pris på.

Prisbelønt bygg

Nygaarden har vunnet mange priser, men ifølge Hjelmervik er den gjeveste Arkitektur- og byformingsprisen 2023.

– Dette er jo kommunens egen pris, derfor betyr det ekstra mye. Vi har for øvrig hatt et veldig godt samarbeid med det offentlige i dette prosjektet, sier han.

I sin begrunnelse for prisen skrev juryen at kontorbygget er «et svært vellykket byutviklingsprosjekt på Nygård».

– Prosjektet representerer et vellykket tiltak, som svarer på tidens klimatiske og energimessige utfordringer. Samtidig representerer det vår tids arkitektoniske uttrykk i en by som hele tiden skal være under fornying og utvikling. Ved hjelp av en helhetlig idé og bevisste grep har man skapt et forbilde for en videre utvikling av byen vår, både for de som bruker prosjektet til daglig og besøkende i lokalmiljøet, samt en arena som skaper aktivitet og bidrar til en styrking av lokalmiljøet, uttalte juryen.

Revitalisering av bydelen

Juryen påpekte også at prosjektet markerer inngangsporten til Bergen sentrum fra sør sammen med SATS-bygget og Media City.

– For noen år siden var Nygård en sterkt trafikkert bydel i Bergen sentrum preget av en bilbasert politikk som slo sterkt inn på 70- og 80-tallet. Prosjekter som Nygaarden, Bybanen og Media City Bergen har imidlertid bidratt til en reversering av denne utviklingen, og en revitalisering av bydelen som helhet, heter det i juryens begrunnelse.

Sitt ansvar bevisst

For øvrig har Tarje Wanvik, etatsdirektør i Plan og bygningsetaten (PBE), uttalt følgende om Nygaarden: «Entra er en av utbyggerne i Bergen som er sitt ansvar bevisst når det gjelder byutvikling. Kvalitetene i denne parken og traseen rundt Nygaarden er et kroneksempel på det å gi tilbake til byen; området har blitt rikere som et resultat av det Entra har bygget.»

Det hører med at PBE i Bergen har sitt kontor i Autogården, som er nabobygget til Nygaarden.


Artikkelen sto i NæringsEiendoms Bergen-utgave tidligere i år.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste nyheter Vest-Norge

Odfjell Land kjøper utviklingstomt på Kokstad

Nyheter / mandag 27. mai 2024

Har aldri opplevd maken til interesse for boligprosjekt

Nyheter / søndag 26. mai 2024

Nærmer seg 100 millioner i leieinntekter

Nyheter / torsdag 23. mai 2024

Penger i kassen gir flere studentboliger i vest

Nyheter / onsdag 22. mai 2024

Har omfattende planer på Birkelandsskiftet

Nyheter / tirsdag 21. mai 2024

Slitt industritomt skal forvandles til et attraktivt sted å bo og jobbe

Nyheter / torsdag 16. mai 2024

Nyhetsbrev Estate-Vest

Motta gratis nyhetsbrev fra estatevest.no