Estate Vest

Nyheter – Vest Norge

STOR INTERESSE: Sist ukes treff i Ung Eiendom Vest hadde fokus på politikk og eiendom.

Politisk fokus på Ung Eiendom Vest-treff

Sist ukes medlemstreff i Ung Eiendom Vest hadde fokus på politikk og eiendom.

Dag-Jørgen Saltnes

onsdag 28. februar 2024 11:36 (Oppdatert 13. mai 2024 14:49 )

Det var i samarbeid med First House og Vill Arkitektur at Ung Eiendom Vest arrangerte medlemstreff sist torsdag. Fokuset på treffet var å skape bedre forståelse for de ulike rollene og de tilhørende hensynene som partene har i en planprosess.

Den tidligere politiske lederen fra Høyre, Harald Victor Hove, er nå seniorrådgiver i First House. Han startet treffet med å hilde et lite krasjkurs i parlamentarismen, deretter gikk Fredrik Barth fra Vill Arkitektur gjennom en visuell reise i Bergen fra 1900 til dags dato.

Det ble kommentert at man har endt opp i en situasjon hvor media, innbyggere og til dels også kommune/saksbehandler tenker at økt tetthet kun er til stede for en kapitalistisk profittmaksimering.

Samtidig understrekte Barth at befolkningstetthet i seg selv kanskje er den viktigste ingrediensen for å skape en god bærekraftig by.

– Vårt perspektiv er å lage best mulig prosjekter. I Norge har man politisk bestemt at det er det private som skal utvikle boliger – vi har kanskje Europas mest privatiserte og kommersielle eiendomsmarkeder. Kostnader og ansvar for allmenne kvaliteter dyttes over på enkeltutviklere, som responderer med å ville bygge høyere, som igjen er i motstrid mot kvalitetskrav. Dette er en uheldig dynamikk, som ikke fremmer samarbeid om utvikling av felles mål. Vi blir sittende i en mellomposisjon mellom kommune og utbygger og det er som oftest ikke mulig å få alle hensyn til å gå opp, sier Fredrik Barth.

Tarje Wanvik, etatsdirektør i Plan og bygningsetaten fortalte om etatens håndtering av samarbeid mellom etaten og utbyggerne. Han ønsker at utbyggerne skal involvere plan og bygningsetaten så tidlig som mulig i prosessen.

– Vårt største ønske er å bli invitert på vorspielet, og ikke nachspielet» Jo tidligere vi involveres jo bedre mener vi at planprosessen blir for alle parter, sier Wanvik.

– Gårsdagens medlemstreff i Ung Eiendom Vest viser at god kommunikasjon mellom aktørene i en planprosess er en nøkkelfaktor for å lykkes med effektivt og godt planarbeid som bygger fremtidens Bergen. Vi i Ung Eiendom Vest er derfor glade for at etatsdirektør Wanvik bidrar til en åpen og konstruktiv dialog om hvor utfordringene ligger og hva både plan- og bygningsetaten og utviklere må bli bedre på for å oppnå gode resultater sammen, sier Hedda Austad Dale, styremedlem Ung Eiendom Vest og advokatfullmektig i Advokatfirmaet Kyrre.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste nyheter Vest-Norge

Odfjell Land kjøper utviklingstomt på Kokstad

Nyheter / mandag 27. mai 2024

Har aldri opplevd maken til interesse for boligprosjekt

Nyheter / søndag 26. mai 2024

Nærmer seg 100 millioner i leieinntekter

Nyheter / torsdag 23. mai 2024

Penger i kassen gir flere studentboliger i vest

Nyheter / onsdag 22. mai 2024

Har omfattende planer på Birkelandsskiftet

Nyheter / tirsdag 21. mai 2024

Slitt industritomt skal forvandles til et attraktivt sted å bo og jobbe

Nyheter / torsdag 16. mai 2024

Nyhetsbrev Estate-Vest

Motta gratis nyhetsbrev fra estatevest.no