Estate Vest

Nyheter – Vest Norge

Andreas Hovden (BOB), Stein Olaf Onarheim (Stadsporten) og Kjell T. Vea (BOB).

Reduserte energibruken med 30 prosent

De siste årene har BOB gjort en rekke tiltak for å sikre lavere energiforbruk for forretningsbygget Forum Kokstad. Det har resultert i betydelige besparelser.

Tore Årdal

mandag 19. februar 2024 12:24 (Oppdatert 18. april 2024 14:00 )

– Dette er allerede et svært godt bygg, men vår verktøykasse, fylt til randen med moderne verktøy, gjør oss i stand å gjøre bygget smartere, sier Andreas Hovden, leder for eiendomsdrift næring i BOB.

Han forteller at de på Forum Kokstad har gjennomført en rekke tiltak for å sikre lavere energiforbruk og slik redusere energikostnadene.

– Dette gjør vi uten at det går på bekostning av opplevd komfort hos brukerne av eiendommen, sier Hovden.

Dette effektiviseringsarbeidet har nå pågått over en tid, og resultatene har gitt betydelige besparelser, blant annet med en reduksjon i energiforbruket med ca. 30 prosent.

– Vi har blant annet installert avanserte sensorer, sammen med vår samarbeidspartner Energy Control. Vi har også tatt i bruk egenutviklet utstyr for analyse og regulering, og vi har kartlagt eiendommen med drone og 3D-scannet. Slik har vi fått en dypere forståelse av byggets energiprosesser- og mønstre. Disse grepene har gjort det mulig å samle inn og analysere enorme mengder data, sier Hovden.

Gir bedre betingelser

Forum Kokstad var opprinnelig et industribygg, og huset i sin tid en glassfabrikk. For 10-12 år siden transformerte Stadsporten bygget til en handels- og opplevelsesbygg. Det er BOB som står for den daglige driften av eiendommen.

– I 2012 gjorde vi en rekke oppgraderinger og energieffektiviserende grep. Resultatet var at Forum Kokstad var det første ombygde næringsbygget i Norge som oppnådde den høyeste energistandarden, energiklasse A, forteller Stein Olaf Onarheim i Stadsporten.

Sammen med mangeårig kollega, Ole Peter Duus, har han siden 1993 drevet eiendomsselskapet. Flere av Stadsportens eiendommer er lokalisert på Kokstad, og Forum Kokstad som ligger i Kokstaddalen 18, er med sine 25.000 kvadratmeteren av selskapets største. OBS Bygg, Tesla og Leos Lekeland er blant leietakerne i bygget.

– Da byggets energikarakter ble fornyet i 2022 oppnådde eiendommen på grunn av strengere energikrav bare energikarakteren B. Oppvarmingskarakteren ble Grønn, men vi ønsker å gjøre det vi kan for å få bygget tilbake til en A, sier Onarheim.

For Stadsporten handler dette om å gi bygget det kvalitetsstempelet det fortjener, men også om finansiering.

– Skal man få de beste vilkårene fra bankene, må bygget tilfredsstille kravene til et grønt lån. Da er det en A som gjelder, sier Onarheim.

Han forteller at de, i tillegg til å benytte sensorikk, også er i gang med å teste ut solceller på taket av Forum Kokstad.

– Foreløpig er dette i relativt liten målestokk, men taket på eiendommen er stort, så potensialet for egen energiproduksjon er betydelig, sier Onarheim.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste nyheter Vest-Norge

Selger Strandgaten 223

Nyheter / søndag 21. april 2024

BIRs nye kontorbygg på Nygårdstangen vant Eiendomsprisen

Nyheter / torsdag 18. april 2024

Kjøper 38 leiligheter og 3 næringsseksjoner i Bergen

Nyheter / torsdag 18. april 2024

Statsforvalteren om at fylkeskommunen hemmeligholder leiekontrakter: – Ikke krav på innsyn

Nyheter / tirsdag 16. april 2024

Tingretten og jordskifteretten til Entra-bygg

Nyheter / mandag 15. april 2024

Ansatt som daglig leder i Dokken Utvikling

Nyheter / mandag 15. april 2024

Nyhetsbrev Estate-Vest

Motta gratis nyhetsbrev fra estatevest.no