Estate Vest

Nyheter – Vest Norge

HANDEL OG SERVERING: Det blir handel og servering i tre og en halv etasjer i Sundt-bygget. Ill.: DNB Næringseiendom

Sundt-bygget skal igjen bli en magnet i Bergen

I dag tar folk en bue rundt Sundt-bygget på Torgallmenningen, men til jul skal det tradisjonsrike kjøpesenteret gjenåpne etter en omfattende rehabilitering. De øverste etasjene skal PwC leie.

Tore Årdal

tirsdag 7. mai 2024 23:29 (Oppdatert 13. mai 2024 14:49 )

Det er mye støy som omgir det presenningskledde Sundt-bygget denne solfylte januar-formiddagen i Bergen. De som lurer på hva som foregår, trenger ikke lete lenge for å finne svaret. På et gult banner, som kan minne om en gigantisk kassalapp hengende over det ene hjørnet av fasaden, beklager utbyggeren overfor de forulempede på denne måten. «Vi er opptatt av bærekraftige løsninger, og har derfor valgt sandblåsing fremfor kjemisk behandling av betongen. Hold ut, resultatet blir veldig bra!»

Måtte stenge

Med gule hjelmer, gule vester og litt for store vernesko er vi på vei inn i Sundt-bygget sammen med Renate Iversen – eiendomssjef i DNB Næringseiendom, prosjektsjef Vegar Urdal og senterleder for Sundt, Hågen Solheim.

På byggegjerdet foran eiendommen er det hengt opp ytterligere bannere, som kort forteller historien om bygget, som Sundt & Co. A/S startet med å bygge i 1936. To år senere stod varemagasinet ferdig. Huset er tegnet av Per Grieg, og er fremdeles regnet som en arkitektonisk perle og et hovedverk innen funksjonalismen i Norge.

Herfra gjør vi et stort hopp frem til januar 2022, da det ikoniske bygge måtte stenges. Huseieren DNB Næringseiendom besluttet at bygget skulle gjennomgå en omfattende rehabilitering etter at det ble avdekket korrosjon i betongdekkene.

Prosjektsjef Vegar Urdal, Renate Iversen – eiendoms- sjef i DNB Næringseiendom, og senterleder for Sundt, Hågen Solheim. Foto: Glen Widing.

Sparer 35 prosent betong

Hvor omfattende rehabiliteringen er, forstår vi først når vi går inn inngangen vis-à-vis Hotel Norge. Rett innenfor blir støyen enda mer intens, men mer overraskende det at hvor lite av innmaten som er igjen. Etasjedekkene er skjært ut som plater, og løftet ut hele med heisekran. Nå er nye dekker på plass, men disse er laget med en annen teknikk enn tidligere. Opprinnelig ble det satt inn tomme kasser i dekket for å spare betong, uten at dette gikk på sikkerheten løs, selvsagt, mens det i den nye løsningen er plassert plastkuler i dekket. Disse kulene er omtrent på størrelse med en håndball, og er produsert på Sotra, for kortreist skal det være.

– Der ser dere en av kulene, sier Hågen Solheim – senterleder for Sundt – og peker mot taket, hvor en kule ikke helt er omkranset av betong ennå.

– Kulene sparer oss for 35 prosent betong. I tillegg blir dekkene tettere, og det blir bedre lydisolering, supplerer eiendomssjef Renate Iversen.

– Veldig stas å flytte inn

Vi er nå på vei opp trappene i bygget. I november 2022 ble det kjent at PwC hadde signert leiekontrakt med DNB Næringseiendom for de øverste etasjene i Sundt-bygget.

– Først og fremst er det veldig stas for oss i PwC å skulle flytte inn i historiske og ikoniske Sundt. Alle har vi et forhold til dette bygget, som i alle år har vært et treffpunkt og midtpunkt i Bergen sentrum. Det gjør meg stolt, som leder, at vi tar dette grepet, at vi flytter alle våre ansatte til hjertet av Bergen, uttalte Hallvard Aarø, leder for PwC i region Vest, i en pressemelding.

Rådgivningselskapet flytter inn i januar 2025, og blir den største leietakeren i bygget med 3.850 kvadratmeter fordelt på tre og en halv etasje.

Cocktailbar på toppen

Vi er nå i øverste etasje, altså sjette, og går mot hjørnet Torgallmenningen / Starvhusgaten. Her skal det komme det som må bli Bergens råeste bar, og selv om veggen er åpen denne flotte bergensdagen, er det lett å se for seg hvor bra dette kommer til å bli. Her er det en unik utsikt over Torgallmenningen og videre bort til Kjøttbasaren og bebyggelsen oppover Fløyfjellet.

– Det er et greit hjørne, smiler Iversen. Cocktailbaren på ca. 200 kvadratmeter.

– Tidligere var dette et møterom, men vi er opptatt av å tilgjengeliggjøre bygget. Hit kan man komme via en egen heis. I tillegg blir det takhage, som også blir tilgjengelig for publikum. Dette blir dermed et nytt bygulv med veldig fin utsikt, sier hun.

På dagtid vil blant annet PwC ha tilgang til baren, slik at bruken av lokalet kan utvides gjennom døgnet, og på denne måten sikre at de bruker bygget mest mulig effektivt.

Et vindu mot verden

Prosjektsjef Vegar Urdal ser mot de nye vinduene som er montert. Disse har også en viktig symbolikk, ettersom DNB Næringseiendom har en visjon om at Sundt-bygget skal være et vindu mot verden, gjennom sitt inspirerende miljø, et vindu mot historien, mot verden og mot en ny tid. PwC er også veldig glade i denne visjonen, for de ønsker å være synlige, tilgjengelige og transparente.

– Vinduene ser helt like ut som de gamle, men de ivaretar samtidig krav til energi og miljø. Det er ikke optimalt energimessig, men enormt bra i forhold til det gamle. Vinduene tilfredsstiller kravene til Breeam Excellent. Dette er jo et fredet bygg, og da må vi finne de beste løsningene ut fra dette premisset. Fredningsvedtaket gjør dette til et veldig komplekst prosjekt, sier Urdal.

På vei ned trappene igjen påpeker han at den tekniske biten i bygget må gå hånd i hånd med det kommersielle.

– Tidligere okkuperte det tekniske mye av de beste arealene i bygget. Nå samles at dette her i bakgården, sier han, og viser oss det overbygde arealet.

Tror på Bergen sentrum

Iversen er glad for at det er DNB Næringseiendom som utvikler Sundt-bygget.

– Ikke bare er dette en veldig interessant oppgave for oss som jobber her, men en aktør som DNB Liv, som er byggets eier, har lange briller på, og kan dermed ta store investeringer til det beste for bygget og byen. Det har vært viktig å bruke rehabiliteringen som en mulighet for å bidra positivt til sentrumsutviklingen. Vi tror på Bergen sentrum, som har blomstret opp igjen etter pandemien. Vi er dessuten det samme teamet som stod bak oppgraderingen av Galleriet i 2018, sier hun.

For DNB Næringseiendom ble valget om å skape et tydelig konsept for Sundt viktig, hvor det er nedfelt tre verdier som bygget skal strekke seg etter; Unik, trendy og bærekraftig. I tillegg har altså miljø og bærekraft et stort fokus hos selskapet.

Leietakerne måtte flytte

Rehabiliteringen medførte også en omfattende prosess med leietakerne i bygget. Etter en kontinuerlig dialog med dem, landet DNB Næringseiendom på en god løsning for alle parter. Leietakerne ble flyttet over i nye lokasjoner, enten innenfor DNB Næringseiendoms portefølje eller hos andre eiendomsbesittere. Dermed kunne arbeidet med «Nye Sundt» igangsettes.

Varner, som var byggets største leietaker og leide / fremleide alt handelsareal, stengte ned sine butikker 29. januar 2022. Deretter påbegynte utflyttingen, hvor Levi’s og Skoringen ble flyttet permanent til Galleriet. Cubus åpnet en midlertidig butikk, som nå vil bli permanent.

For DNB Næringseiendom har det vært en stor fordel at de forvalter og eier Galleriet i tillegg til Sundt, for da kan de to byggene komplementere hverandre og sammen bidra til å øke attraktiviteten for sentrumshandelen.

3.500 kvm handel og servering

Hvilke andre aktører som skal inn i Sundt-bygget, er nå i sluttfasen. DNB Næringseiendom jobber med flere spennende aktører.

– Det er viktig for oss å ha med de riktige aktørene, slik at vi skaper en ny drivkraft i sentrum. Sundt alene er ikke stort nok til å trekke folk til byen, men summen av alle tilbud gjør sentrum til en attraktiv destinasjon. Dessuten er det en helt annen opplevelse å bevege seg på bygulvet, hvor det er dagslys, fremfor i et lukket kjøpesenter, sier Solheim.

Det er ca. 8 millioner mennesker som beveger seg forbi Sundt-bygget i løpet av året, derfor er det er stort potensial for de rette leietakerne. I tillegg til baren i sjette etasje blir det servering i første etasje med sitteplasser ut mot Torgallmenningen. I andre etasje blir det servering med vinduer mot Galleriet. For øvrig blir det handel i tre og en halv etasje.

– Vi jobber med konsepter som gir høy frekvens, og som gjør at folk ønsker å komme tilbake. Vi skal være inviterende i alt vi gjør, og ønsker å gi bygget tilbake til Bergen, sier Iversen.

Av den totale bygningsmassen på 8.000 kvadratmeter er 3.500 kvadratmeter avsatt til handel og servering.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste nyheter Vest-Norge

Slitt industritomt skal forvandles til et attraktivt sted å bo og jobbe

Nyheter / torsdag 16. mai 2024

Posten Bring kjøpte først tomt på Kokstad – nå måtte de kjøpe i Lyseparken

Nyheter / tirsdag 14. mai 2024

Veidekke til Kronstadparken

Nyheter / mandag 13. mai 2024

Posten Bring velger Lyseparken for ny Bergen-terminal

Nyheter / mandag 13. mai 2024

Her kommer det 2.100 nye boliger og opp mot 100.000 kvm næring

Nyheter / onsdag 8. mai 2024

Sundt-bygget skal igjen bli en magnet i Bergen

Nyheter / tirsdag 7. mai 2024

Nyhetsbrev Estate-Vest

Motta gratis nyhetsbrev fra estatevest.no