Estate Vest

Nyheter – Vest Norge

– Man skal være varsom med hva som unntas fra offentlighet, sier Gunnar Bodahl-Johansen (innfelt). Foto: Institutt for Journalistikk og Morten Wanvik / Vestland fylkeskommune

Ekspert om fylkeskommunens hemmelighold: «Er det nødvendig?»

Presseekspert Gunnar Bodahl-Johansen er usikker på om Vestland fylkeskommunes fremtidige forhandlingsposisjon vil bli svekket ved at leiebetingelsene offentliggjøres.

Tore Årdal

torsdag 14. mars 2024 7:51 (Oppdatert 18. april 2024 14:00 )

I forrige uke skrev Estate Vest at Vestland Fylkeskommune har leid ut flere av etasjene i det nye prestisjebygget ved bystasjonen i Bergen til private aktører. Blant disse er det internasjonale revisjonsfirmaet Mazars (toppetasjen i nordre tårn), Handelsbanken (tiende etasje) og Harris Advokatfirma (åttende og niende etasje).

Estate Vest har bedt om innsyn i leiekontraktene, men dette er avslått av fylkeskommunen med følgende begrunnelse: «Dette er leiekontrakter for fylkeshuset, og ved å offentliggjøre leiepriser og andre vilkår, vil dette kunne svekke Vestland fylkeskommune sin forhandlingsposisjon med nye leietakere».

Estate Vest påklaget vedtaket med argumentasjon om at Vestlandshuset er fullt utleid på lange kontrakter, «derfor kan vi ikke se at det er relevant å holde disse opplysningene hemmelige nå». Klagen ble imidlertid avslått av fylkeskommunen, som viser til offentlighetslovens §23 første ledd. jfr §12.

Gunnar Bodahl-Johansen, som er ekspert på offentlighetsloven, sier til Estate Vest at det prinsipielt er riktig at fylkeskommunen kan vise til §23 første ledd. jfr §12 i denne saken.

– Men så er jo spørsmålet om offentliggjøring av disse opplysningene faktisk vil skade en fremtidig forhandlingsposisjon. Dette er en interessant problemstilling, sier Bodahl-Johansen.

Estate Vest har klaget avslaget inn for Statsforvalteren i Vestland, og han er spent på utfallet av dette.

På generelt grunnlag sier Bodahl-Johansen at «man ofte leter i lovverket etter en paragraf» slik at dokumenter kan holdes unna offentligheten.

– Det som ofte forbauser meg, er hvordan politikere og byråkrater ikke ser ut til å ha fått med seg at offentlighet er selve grunnlaget for demokratiet. Man skal være varsom med hva som unntas fra offentlighet, sier Bodahl-Johansen.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste nyheter Vest-Norge

Selger Strandgaten 223

Nyheter / søndag 21. april 2024

BIRs nye kontorbygg på Nygårdstangen vant Eiendomsprisen

Nyheter / torsdag 18. april 2024

Kjøper 38 leiligheter og 3 næringsseksjoner i Bergen

Nyheter / torsdag 18. april 2024

Statsforvalteren om at fylkeskommunen hemmeligholder leiekontrakter: – Ikke krav på innsyn

Nyheter / tirsdag 16. april 2024

Tingretten og jordskifteretten til Entra-bygg

Nyheter / mandag 15. april 2024

Ansatt som daglig leder i Dokken Utvikling

Nyheter / mandag 15. april 2024

Nyhetsbrev Estate-Vest

Motta gratis nyhetsbrev fra estatevest.no