Estate Vest

Nyheter – Vest Norge

OPPUSSING: Tinghuset i Bergen skal rehabiliteres og gjenåpne i 2027.

Skal bruke 1,2 milliarder kroner på Tinghuset

Nå starter oppussingen av den over 90 år gamle bygningen.

Glen Widing

søndag 23. juni 2024 19:16 (Oppdatert 3. juli 2024 19:37 )

Da bergenarkitekt Egill Reimers i 1928 vant konkurransen om å tegne Tinghuset i Bergen, kalte han forslaget Respekt for loven. Nå skal det gamle bygget som sto ferdig i 1933 få nytt liv.

– Vi snakker om en storstilt rehabilitering av hele, sier Renate Fossdal Erdal som er byggherreombud hos Novaform.

Tinghuset på Tårnplass ble et praktbygg som på mange måter uttrykte arkitektens visjon. Nå derimot, er det fredede bygget nedslitt og lite funksjonelt. Det egner seg ikke lenger til moderne domstoldrift, og oppfyller ifølge Statsbygg ikke dagens krav til sikkerhet, inneklima og universell utforming ifølge en pressemelding.

Nå skal Tinghuset rehabiliteres og det er satt av cirka 1,2 milliarder kroner til formålet. Rehabiliteringen skal ifølge en pressemelding skje med stor respekt for byggets arkitektur- og kulturhistoriske verdi.

– Dette er et omfattende prosjekt som krever mye planlegging. Selve rehabiliteringsarbeidet er ennå ikke begynt, akkurat nå holder vi på å merke og ta ut de verneverdige møblene som skal rehabiliteres, påpeker Fossdal Erdal.

Prosjektet omfatter alle arealer i eksisterende tinghus. Domstolens 24 rettssaler skal bli til 27 og samtlige skal tilpasses dagens og fremtidig behov.

– Det er min jobb å sørge for at prosjektet blir slik Statsbygg samt Justis- og beredskapsdepartementet, vil ha det. Det innebærer blant annet å følge opp entreprenør og sørge for at de gjør som avtalt, samt at de har det de trenger for å gjøre jobben sin, poengterer hun.

Det rehabiliterte Tinghuset skal stå ferdig høsten 2026, men skal gjennom en innkjøringsfase før det blir tatt skikkelig i bruk i midten av 2027.

– Det er et krevende prosjekt med mange detaljer å ha kontroll på. At alt skjermidt i sentrum kompliserer logistikken. Samspillsfasen med entreprnør har pågått i to år, så det er et svært godt planlagt prosjekt, påpeker byggherreombudet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste nyheter Vest-Norge

Ragde Eiendom selger 150 leiligheter i Sandviken

Nyheter / torsdag 11. juli 2024

Får på plass flere leietakere i Bergen sentrum

Nyheter / fredag 5. juli 2024

Lakseoppdretter sikrer seg nok et prestisjebygg i Bergen

Nyheter / fredag 5. juli 2024

Vil bygge 170 leiligheter på Wergeland

Nyheter / onsdag 3. juli 2024

Har bidratt med minst 170 mill. i Damsgårdssundet

Nyheter / onsdag 3. juli 2024

Jakter 7.000 kvm i Bergen

Nyheter / mandag 1. juli 2024

Nyhetsbrev Estate-Vest

Motta gratis nyhetsbrev fra estatevest.no