Estate Vest

Nyheter – Vest Norge

GODT FORNØYD: Marlies Lekven i HLM Arkitektur har god grunn til å være fornøyd med 2015. (Foto: HLM Arkitektur)

2015 ble et rekordår for
flere av byens arkitekter

BERGEN: 2015 ble et svært bra år for flere av arkitektkontorene i Bergen. For HLM Arkitektur ble omsetningen nesten doblet.

Torgeir Hågøy

onsdag 10. august 2016 5:00 (Oppdatert 19. februar 2018 11:24 )

– Vi hadde et aktivt år og kan se tilbake på en positiv utvikling, sier daglig leder i HLM Arkitektur, Marlies Lekven.
Tallenes tale er en omsetning på 27 millioner kroner mot 14,7 i 2014. Det betyr en omsetningsvekst på 12,3 millioner kroner. Omsetningen på 27 millioner kroner er den høyeste i selskapets historie. Forrige rekord var i 2010, da selskapet hadde samlede driftsinntekter på 20,6 millioner kroner.

Konsulenttjenester
Den positive utviklingen skyldes ikke ene og alene en massiv vekst i arkitekttjenester. En rekke arkitektkontor blir til tider totalansvarlig for prosjekter, noe som betyr at en del av driftsinntektene blir viderefakturert til konsulenter som de bruker i sine prosjekter. Dette kan for eksempel være at arkitektkontoret på et prosjekt har brukt en sivilingeniør. Kostnadene ved å bruke denne blir da fakturert gjennom arkitektkontoret som så igjen blir fakturert av den aktuelle konsulenten.
– Tallene er derfor ikke helt reelle, men fjoråret var likevel et godt år, sier Lekven.
Den gode utviklingen har fortsatt inn i 2016, og HLM Arkitektur har så langt i år ansatt tre nye medarbeidere.
– Vi har mye å gjøre og har derfor vært nødt til å ansette flere medarbeidere. Vi ansatte en tidligere i år, så kom det en til rett før ferien og nok en nå når vi begynte igjen, sier Lekven.

Betalte ut bonus

TRAVELT: Hos Arkitektgruppen Cubus har de det travelt om dagen. Det setter selvfølgelig daglig leder, Odd Eilert Mjellem, stor pris på. (Foto: Cubus)
TRAVELT: Hos Arkitektgruppen Cubus har de det travelt om dagen. Det setter selvfølgelig daglig leder, Odd Eilert Mjellem, stor pris på. (Foto: Cubus)

Også for Arkitektgruppen Cubus ble 2015 et svært godt år. Omsetningen endte på 32,7 millioner kroner, noe som er den høyeste omsetningen for selskapet noen gang. Også for dem skyldes ikke veksten rene arkitekttjenester alene, men bruk av underkonsulenter som er viderefakturert.
– Eksempelvis er Cubus totalrådgiver for Kleppestø skole, og dermed har vi med full prosjekteringsgruppe. Honoraret til de andre konsulentene i gruppen, blir dermed fakturert gjennom Cubus, og dermed “blåses” topplinjen opp, sier daglig leder i Cubus, Odd Eilert Mjellem.
Vekst i brutto omsetning er på 43,7 prosent, noe som dermed ikke reflekterer den underliggende veksten i virksomhetens egne leveranser.
– Netto omsetning, som er justert for underkonsulentene, viste en vekst på 11,6 prosent, noe vi er veldig fornøyd med. Resultatet var også godt, noe som blant annet førte til at vi kunne gi en bonus til ansatte, som har stått på gjennom et travelt år, sier Mjellem.
Resultat for skatt var på vel 1,2 millioner kroner, noe som er det beste siden 2011. Det ble også utbetalt utbytte til eierne på 454.000 kroner.

Trenger litt mer å gjøre
Selv om fjoråret var bra og de da meldte at de måtte takke nei til oppdrag, så er situasjonen nå litt annerledes.
– Så langt i år ligger vi omtrent på samme omsetning som i fjor, men det skal nok litt til for å toppe fjoråret. Det var spesielt høsten som var god, og akkurat nå er situasjonen slik at vi trenger litt mer å gjøre, sier Mjellem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste nyheter Vest-Norge

Her kommer det 2.100 nye boliger og opp mot 100.000 kvm næring

Nyheter / onsdag 8. mai 2024

Sundt-bygget skal igjen bli en magnet i Bergen

Nyheter / tirsdag 7. mai 2024

Kjøper tomt – vil samle matbransjen

Nyheter / mandag 6. mai 2024

Nygaarden: – Et kroneksempel på det å gi tilbake til byen

Nyheter / søndag 5. mai 2024

Borettslagets tak begynte å lekke. Retten slår fast at nabosameiet er ansvarlig for kostnadene

Nyheter / torsdag 2. mai 2024

Bringer nytt liv til Augustin Hotel

Nyheter / mandag 29. april 2024

Nyhetsbrev Estate-Vest

Motta gratis nyhetsbrev fra estatevest.no