Estate Vest

Nyheter – Vest Norge

BIRs administrasjonsbygg på Lungegårdskaien 42.

BIRs nye kontorbygg på Nygårdstangen vant Eiendomsprisen

Juryen ble imponert over de dyktige og løsningsorienterte folkene som har jobbet med prosjektet, og hvordan de har klart å smyge et stort bygg inn på en liten, vanskelig tomt.

Tore Årdal

torsdag 18. april 2024 13:55 (Oppdatert 26. april 2024 11:04 )

Eiendomsprisen ble delt ut under seminaret Næringseiendom på Scandic Hotel Ørnen i dag. Seminaret er i regi av Nordea, Advokatfirmaet Thommessen, Kyte Næringsmegling og Stadsporten.

Juryen mener at prosjektet til BIR (Bergensområdets Interkommunale Renovasjonsselskap) ikke står tilbake for de flotteste kontorbyggene i byen hva gjelder standard. Dessuten er det Breeam excellent, med avfallshåndtering «in house», lavkarbon hulldekker og energigjenvinning fra bossnettviftene.

– Noen ting vil vi helst ha ute av syne og sinn, men BIR-bygget står der med sin lett gjenkjennelige karakter, midt i byens virvar, og trekker magen inn for at E39 skal kunne suse forbi. En litt merkelig skikkelse som ikke vil bli oversett, og minner oss på at synlighet og tilgjengelighet til resirkuleringssystemer er viktige i det grønne skiftet, uttaler juryen.

I mars i fjor var det offisiell åpning av BIRs nye administrasjonsbygg på Lungegårdskaien 42. Det 4.838 kvadratmeter store bygget til rager 27,5 meter over bakken, omtrent like høyt som under bakken.

– Mye planlegging og arbeidsinnsats ligger bak dette signalbygget. Vi har vektlagt miljøvennlige løsninger med blant annet fjernkjøling med vann fra byfjorden, solceller, plantevegger og takhage med bihotell. Det er veldig godt tilrettelagt med gode arbeidsforhold for alle i BIR som skal ha sin arbeidsplass her. Dette er en merkedag for vestlendingenes egen miljøbedrift, sa konsernsjef Borghild Lekve i BIR i forbindelse med åpningen.

Bygget er det første i et nytt utbyggingsområde, som vil strekke seg fra Ado og brannstasjonen mot bystasjonen og Vestlandshuset med gjennomgående høye bygg- under, over og på siden av E39.

– Med sitt ambisjonsnivå legger BIR-bygget listen for de øvrige byggene i dette nye utviklingsområdet.

– BIRs tomt er mildt sagt utfordrende, midt i trafikk-spagettien, med E39 som suser forbi i tredje etasje. Med svingradier for utrykningsbiler, planlagt ny vannkanal og med store VA-rør i grunnen. I tillegg hadde kommunen høye kvalitetskrav til publikumsorientert virksomhet på gateplan, påpeker juryen bak Eiendomsprisen.

De ble imponert over «de dyktige og løsningsorienterte folkene som har jobbet med prosjektet, og hvordan de har klart å smyge et stort bygg inn på en liten, vanskelig tomt».

– Dette blir bare viktigere og viktigere ettersom vi må fortette og øke kvaliteten på de vanskeligste urbane områdene. De har i tillegg klart på en utmerket måte å kombinere et industrimessig boss-sug-anlegg med et effektivt og innbydende kontorbygg, fremgår det av begrunnelsen.

Juryen består av Egil Herman Sjursen (adm. dir. / tidligere partner Holberg Fondene), Mette Svanes (tidligere PBE-sjef, nå kirkeverge i Bergen), Per Kristian Knutsen (pensjonert adm. dir. i Studentsamskipnaden på Vestlandet )og Cecilie Andersson (prorektor Arkitekthøyskolen i Bergen).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste nyheter Vest-Norge

Bringer nytt liv til Augustin Hotel

Nyheter / mandag 29. april 2024

Halvparten av alle hotellrom i Bergen sto tomme i Q1

Nyheter / fredag 26. april 2024

Slik blir nye Nøstet

Nyheter / torsdag 25. april 2024

Her vil Skanska bygge 100 nye boliger

Nyheter / torsdag 25. april 2024

Har planer om boliger på Paradis

Nyheter / onsdag 24. april 2024

Nytt boligprosjekt: Vil bygge opp mot 12.000 kvm i Ytre Sandviken

Nyheter / tirsdag 23. april 2024

Nyhetsbrev Estate-Vest

Motta gratis nyhetsbrev fra estatevest.no