Estate Vest

Nyheter – Vest Norge

6.000 KVM: ByBo ønsker å rive eneboligene rett øst for Haukeland universitetssykehus, og oppføre 3 bygningskropper med et samlet bruksareal på ca. 6.000 kvadratmeter.

Prosjekt med 80 boliger ryker – området er skredutsatt

Plan- og bygningsetaten anbefaler ikke nybygging av boliger som forutsetter omfattende skredsikring, for det vil påføre boligkjøperne store fremtidige kostnader.

Tore Årdal

torsdag 4. april 2024 9:16 (Oppdatert 26. april 2024 11:05 )

I januar skrev Estate Vest at ByBo-selskapet Haukelandsbakken AS ønsker å utvikle planområdet Haukelandsbakken 28-34, som er beliggende rett øst for Haukeland universitetssykehus. På området er det det i dag fire eneboliger.

ByBo ønsker å rive eneboligene, og oppføre 3 bygningskropper med et samlet bruksareal på ca. 6.000 kvadratmeter. Det vil gi 80 nye leiligheter.

I henvendelsen til Plan- og bygningsetaten (PBE) påpekte fagkyndig Opus at de ønsker at en planprosess skal utrede og avklare behov for skredsikringens omfang og plassering. De viste da til et tidligere veiledningsmøte i september 2023, da byplan ikke ville anbefale å fortsette med en planprosess på grunn av areal- og terrengmessige konsekvenser knyttet til nødvendig skredsikring av området.

Nå har PBE stoppet planinitiativet. I begrunnelsen viser etaten til at planområdet har blitt undersøkt for skredfare flere ganger. NVEs siste kartlegging i 2022, utført som en del av nasjonal skredfarekartlegging, viser at nesten hele foreslått planområde er omfattet av skredfaresoner.

Dimensjonerende skredtype for området er steinsprang.

– Planinitiativet forutsetter skredsikring i et stort omfang for å oppnå tilstrekkelig trygghet, fastslår PBE.

NVE har i brev datert 20.01.2017 til tilsvarende prosjekt i Loddefjord uttalt at de generelt «rår frå å bygge ut område som treng sikring for å oppnå tilstrekkeleg tryggleik. Ein vil då pådra seg eit ettersyns- og vedlikehaldsbehov over lang tid, der kostnader og ansvar kan være utfordrande å plassere og følgje opp».

PBE understreker at sikringsanlegg for skred krever langsiktig tilsyn og vedlikehold, og at dette er grunneiers ansvar.

– Videre gjøres det klart at kommunen bør sørge for at utbyggeren og senere eiere er kjent med dette ansvaret, også i tilfeller der sikringstiltaket ligger på annen grunn enn området som skal bygges ut.

– PBE slutter seg til NVEs utsagn, og vil ikke anbefale nybygging av boliger som forutsetter omfattende skredsikring, og som påfører fremtidige eiere ansvar for vedlikehold og store kostnader knyttet til vedlikeholdet. Vi vurderer videre at skredsikring i en inngrepsfri fjellside som i tillegg er omfattet av flere hensynssoner for grønne interesser, heller ikke er i tråd med hensyn til naturmiljø og naturmangfoldet, skriver PBE.

Etaten viser til at det viktigste verktøyet vi har for å sikre trygghet mot skred, er å unngå å bygge i skredutsatte områder.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste nyheter Vest-Norge

Bringer nytt liv til Augustin Hotel

Nyheter / mandag 29. april 2024

Halvparten av alle hotellrom i Bergen sto tomme i Q1

Nyheter / fredag 26. april 2024

Slik blir nye Nøstet

Nyheter / torsdag 25. april 2024

Her vil Skanska bygge 100 nye boliger

Nyheter / torsdag 25. april 2024

Har planer om boliger på Paradis

Nyheter / onsdag 24. april 2024

Nytt boligprosjekt: Vil bygge opp mot 12.000 kvm i Ytre Sandviken

Nyheter / tirsdag 23. april 2024

Nyhetsbrev Estate-Vest

Motta gratis nyhetsbrev fra estatevest.no