Estate Vest

Nyheter – Vest Norge

PRESSMIDDEL: Stadig flere bruker økonomiske problemer som pressmiddel ved reforhandling av leiekontrakten. Det forteller Anders Skage Thinn (t.v.) og Håvard Hestnes Lothe i advokatfirmaet HLT. (Foto: HLT)

Bruker konkurs som pressmiddel
ved reforhandling av leiekontrakter

BERGEN: Det nyetablerte advokatfirmaet HLT forteller at de har sett flere tilfeller hvor leietakerne bruker sviktende økonomi som et pressmiddel overfor huseier når leiekontrakten skal reforhandles. 

Torgeir Hågøy

onsdag 31. august 2016 5:00 (Oppdatert 8. mai 2018 7:29 )

– Vi skal være varsomme med å angi trender, men vi har inntrykk av at det er flere bedrifter som bruker dårlig betalingsevne, og dermed i ytterste konsekvens en konkurssituasjon, som et pressmiddel ved reforhandling av leieavtalen, sier partner i HLT Anders Skage Thinn.
Han sier at de ikke ønsker å svartmale bildet, men mener likevel at det har vært relativt store endringer i leiemarkedet de siste to årene.
– Det er nok også årsaken til at vi ser en opptrapping av slike saker, sier han.

LES OGSÅ: Eksplosjon av konkurser i bygg- og anleggsbransjen

Økning i konkursene
Fra et huseierståsted kan det være greit å vite at truslene om konkurs i stadig færre tilfeller er å anse som tomme. Tall fra Experian viser nemlig at antallet konkurser i første halvår hadde en økning med 35 prosent i Hordaland og 37 prosent i Rogaland.
– Det kan fort bli et konkursras i august, sa Rita Walvik Meling, seksjonsleder for innkreving hos Kemneren i Stavanger til Dagbladet for noen uker siden.
Det er med andre ord ingen tvil om at situasjonen for en rekke selskaper har endret seg dramatisk de siste årene, spesielt for selskaper innen olje- og gass. For tre til fire år siden leide disse selskapene lokaler med tanke på vekst. Så kom oljebremse, og det som før handlet om vekst handler nå om å overlevelse.
– Vi har kontakter i oljebransjen og selskaper som er linket til denne bransjen. De melder om utfordringer, sier Thinn.

LES OGSÅ: Hver fjerde bedrift vurderer permitteringer

Noen har is i magen
Når et selskap kommer trekkende med konkursspøkelset vil mange huseiere være villige til å se på mulighetene for å redusere både arealet eller prisene. Hvor villige de vil være avhenger imidlertid av lokalets beliggenhet og hvor lett huseier mener det vil være å få på plass nye leietakere.
– Mange vil nok se seg tjent med en reforhandling og dermed en ny leieavtale, mens andre gjerne har litt mer is i magen. Hva som er lurt fra et huseierperspektiv må nok vurderes i hvert enkelt tilfelle, sier Thinn.

LES OGSÅ: Marin Eiendom har kjøpt boet etter Noryards BMV

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste nyheter Vest-Norge

Byggherrene må ta større ansvar i anbudsprosessene

Nyheter / torsdag 2. april 2020

Ny landskapsarkitekt i Bergen

Nyheter / onsdag 1. april 2020

Store planer for Dokken

Nyheter / tirsdag 31. mars 2020

Eiendomsselskaper ber om avdragsfrihet

Nyheter / søndag 29. mars 2020

Mindemyren kan bli et nytt sentrum

Nyheter / torsdag 26. mars 2020

Selger historisk eiendom i Skuteviken

Nyheter / tirsdag 24. mars 2020

Nyhetsbrev Estate-Vest

Motta gratis nyhetsbrev fra estatevest.no