Estate Vest

Nyheter – Vest Norge

PASS PÅ: Mange eiendomsaktører i Bergensområdet har fått en dramatisk økning i eiendomsskattegrunnlaget. Eiendomsadvokatene Christine Downing og Fredrik Falbach i Deloitte Legal anbefaler at eiendomsskattegrunnlaget sjekkes grundig.

Eiendomsadvokater anbefaler deg å sjekke eiendomsskattegrunnlaget

Bergen kommune har med virkning fra og med 1. januar 2019 gjennomført en ny alminnelig taksering i kommunen. Dette betyr kort oppsummert at samtlige næringseiendommer i kommunen har fått en ny takst, og for slike næringseiendommer skal denne taksten danne grunnlag for utskriving av eiendomsskatt de neste ti årene.

Thor Arne Brun

fredag 22. februar 2019 8:58 (Oppdatert 28. april 2019 22:40)

Eiendomsadvokat Fredrik Falbach i Deloitte Legal informerer om at det er fastsatt vedtekter og retningslinjer for utskrivingen, og disse skal legges til grunn ved fastsettelse av eiendomsskattegrunnlagene for alle eiendommer.

– Kommunen har imidlertid opplyst at selve beregningen og begrunnelsen for fastsettelse av eiendomsskattegrunnlaget ikke vil bli sendt ut automatisk til den enkelte skattyter, sier advokat Falbach.

Ikke nok å se grunnlaget opp mot på omsetningsverdi

Han anbefaler at alle som nå har mottatt skatteseddel for næringseiendom, gjennomgår grunnlaget for skatten nøye.

– Det er ikke tilstrekkelig å slå seg til ro med at eiendomsskattegrunnlaget er fastsatt lavere enn det man som eier oppfatter som eiendommens omsetningsverdi per i dag. Kommunen har gjennom sine retningslinjer satt et gitt takstnivå for kommunen, og vurderingstema er derfor først og fremst hvordan din eiendom er skattlagt sammenlignet med retningslinjer, faktum og lignende eiendommer i kommunen, forklarer advokat Falbach.

– For å kunne vurdere riktigheten av eiendomsskattegrunnlaget er det imidlertid nødvendig å innhente den nærmere beregningen som ligger til grunn for eiendomsskattegrunnlaget, fortsetter han.

Beregningene kan fås ved henvendelse gjennom kommunens elektroniske løsning. Advokat Falbach fremhever at det som er viktig å kontrollere er både bruken av sjablonger og ikke minst justeringsfaktorer.

– Det siste skyldes at kommunen kun har gjennomført en utvendig befaring, og det kan naturligvis være store avvik mellom eiendommens utvendig og innvendige tilstand. I tillegg må det kontrolleres at riktig faktum er lagt til grunn med hensyn til størrelse mv.

Dramatisk økning i Bergen

Eiendomsadvokat Christine Downing påpeker at en rekke eiendomsaktører i Bergensområdet har fått en dramatisk økning i eiendomsskattegrunnlaget.

– I Bergen har vi hatt eiendomsskatt over lengre tid. Som en konsekvens av dette, har de fleste profesjonelle aktører erfaringsmessig hatt et bevisst forhold til både eiendomsskatt og hvem som skal dekke eiendomsskatten for eksempel i et leieforhold» sier hun.

– Selv om eiendomsskatt isolert sett følger eiendommen og dermed er en kostnad eier som utgangspunkt skal dekke, regulerer bransjens siste leiestandard at leietaker som hovedregel skal dekke eiendomsskatt. Vi ser likevel at vi i dag, etter at den siste standarden har vært ute i drøyt tre år, fortsatt har en overvekt av løpende kontrakter med den opprinnelige regulering hvor ansvar for å betale eiendomsskatt ligger på leietaker. Det er derfor viktig å ha kontroll på egen leiekontrakt, og med det at kostnaden plasseres riktig, sier eiendomsadvokaten.

– I den grad det er avtalt at leietaker skal dekke eiendomsskatt, er det viktig å være klar over at også leietaker har rett til å innhente beregningsgrunnlaget, og eventuelt påklage kommunens vedtak. Med dette har både leietaker og utleier alle muligheter for å sikre at eiendomsskattegrunnlaget er korrekt, avslutter advokat Downing.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste nyheter Vest-Norge

Disse eier mest i Bergen

Nyheter / torsdag 23. mai 2019

Entra må kutte ved Media City

Nyheter / tirsdag 21. mai 2019

Vil urbanisere dette området

Nyheter / mandag 20. mai 2019

Citybox åpner nytt hotell på Danmarks plass

Nyheter / torsdag 16. mai 2019

Nominert til pris for unge og lovende

Nyheter / torsdag 16. mai 2019

Utleier tapte sak om forsømt vedlikehold

Nyheter / onsdag 15. mai 2019

Nyhetsbrev Estate-Vest

Motta gratis nyhetsbrev fra estatevest.no