Estate Vest

Nyheter – Vest Norge

REGJERER: Ingse Galtung Døsvig, Kristin Steinsland og Renate Iversen sitter alle i toppledelsen i Bara Eiendom. (Foto: Morten Wanvik)

Kvinnene er på full fart inn i
eiendom, og Bergen leder an

Eiendom har i alle år vært en mannsdominert bransje, men i Bergen har en rekke kvinner tatt steget helt til topps. I eiendomsselskapet Bara er tre av selskapets toppledere kvinner. 

Torgeir Hågøy

fredag 18. november 2016 5:00 (Oppdatert 28. februar 2018 10:14 )

Det har stort sett vært menn som har sittet i både direktør- og styrestolene i landets mange eiendomsselskaper. Dette er imidlertid i ferd med å endre seg og Bergen går foran som et godt eksempel. 
Norsk Eiendom, som er næringseiendomsbransjens bransjeforening, har knappe 180 medlemsbedrifter. I disse finner vi 22 kvinnelige ledere, og hele åtte av dem er i Bergen. Nesten halvparten av alle kvinnelige ledere i norsk eiendomsbransje finner man med andre ord i Bergen.
– Jeg tror dette er litt tilfeldig, men noe av årsaken kan kanskje være at noen av byens eiendomsselskaper har gått foran og ansatt kvinnelige ledere. Dette legges gjerne merke til av andre selskaper, men mest av alt så fører det gjerne til flere kvinnelige søkere fordi terskelen blir lavere, sier Ingse Galtung Døsvig i Bara Eiendom, et av Bergens største eiendomsselskaper.
– Etter hvert som bransjen blir mindre mannsdominert så vil det helt naturlig komme flere kvinner til.

Denne artikkelen er hentet fra siste utgave av magasinet Estate Vest. Les hele magasinet her

Liker utfordringen
Av kvinnelige ledere har vi blant annet Gro Boge som er direktør i DNB Næringseiendom, Jorunn Nerheim som er direktør for Entra i Bergen, og som går til en lederstilling ved Universitet. Vi har Christine Kahrs som er direktør for Paal Kahrs Eiendom og styremedlem i Norsk Eiendom. Bente Haugland er direktør i eiendomsselskapet Angarde, tidligere Auto 23 og Nancy Jøssang leder Opus, et av byens rådgivningselskaper. Og det er enda flere.
Fra nyttår gir Knut Galtung Døsvig seg som administrerende direktør i Bara Eiendom. Da tar Ingse over, og sammen med markedssjef og utleiesjef har dermed eiendomsselskapet et lederteam bestående av flere kvinner enn menn.
– For oss har det vært viktig å ansette på bakgrunn av kompetanse. Derfor er det tilfeldig at to andre i ledelsen er kvinner. De kunne like gjerne vært menn, sier Ingse.
– Dette er en mannsdominert bransje, og det er også noen av det som gjør det spennende. Som kvinne møter man fortsatt litt fordommer, og i det ligger det også en sterk indre motivasjon. Vi er nok alle tre slik at vi har et sterkt behov for å vise at dette er noe vi virkelig kan. Derfor legger vi kanskje mer arbeid ned i jobben vår enn det en mann normalt ville gjort, sier markedssjef Renate Iversen, som får umiddelbar støtte både fra Ingse og utleiesjef, Kristin Steinsland.
Sistnevnte sitter ofte i forhandlinger med potensielle leietakere, og hun har som regel menn på andre siden av bordet.
– Jeg tror at man som kvinne har noen fordeler i forhold til at man kanskje er flinkere til å lytte til kundens egentlige behov, hva er det de egentlig vil ha. Vi er kanskje litt mer smidige enn det mange menn kan være, noe jeg tror kan være en fordel, sier Steinsland.

LES OGSÅ: Jorunn Nerheim har fått ny jobb – igjen

Sterk skapertrang

For Ingse sin del var det ingen selvfølge at hun skulle inn i eiendomsbransjen. Hun er utdannet designer og har også jobbet som det i mange år.
– Jeg ble oppfordret til å gå på Handelshøyskolen, men skapertrangen står veldig sterkt hos meg, og derfor valgte jeg som jeg gjorde og tok en interiørarkitekt- og møbeldesignerutdannelse. Det å etterhvert komme inn i eiendom, hvor det handler om å skape og utvikle noe, føltes derfor veldig naturlig. Det er kanskje også noe med at eplet ikke faller så langt fra stammen, sier Ingse, som legger til at hun har tatt videreutdannelse på NHH i ettertid, samt at hun i disse dager deltar på lederutviklingsprogrammet «AFF YngreLedere» på Solstrand.
– Her er jeg sammen med flere andre unge kvinner som sitter i lederstillinger i eiendomsselskaper her i Bergen.
Ved nyttår tar hun altså over som administrerende direktør for selskapet som har blitt bygget opp og drevet av hennes far, Knut Galtung Døsvig. 
Selskapets største utviklingsprosjekt er Kronstadparken, en ny næringspark med plass til 4000 arbeidsplasser og 600 nye boliger.

LES OGSÅ: Media City har fått eiendomssjef

Mer fokus på det visuelle
De tre damene tror at kvinner har en del kvaliteter som det kan være bra å ha mer av i eiendomsbransjen.
– Kanskje er vi mer opptatt av det visuelle og det faktum at hvordan ting ser ut påvirker trivselen for leietakere og dermed vår attraktivitet i markedet. Det å leie ut lokaler er mye mer enn bare å tilby kvadratmeter. Vi skal bygge et miljø hvor de ansatte føler seg ivaretatt. Vi ser kanskje helheten på en litt annen måte enn mange menn, sier Galtung Døsvig.
Etter noen år i bransjen synes hun at det bare har blitt enda mer spennende enn det var da hun kom inn i selskapet for rundt fem år siden.
– Det er selvforsterkende. Jo mer man arbeider med det, jo mer fascinerende blir det. Eiendom er fortsatt en konservativ bransje, men vi har en ambisjon om å være med å endre den, sier Ingse.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste nyheter Vest-Norge

Bringer nytt liv til Augustin Hotel

Nyheter / mandag 29. april 2024

Halvparten av alle hotellrom i Bergen sto tomme i Q1

Nyheter / fredag 26. april 2024

Slik blir nye Nøstet

Nyheter / torsdag 25. april 2024

Her vil Skanska bygge 100 nye boliger

Nyheter / torsdag 25. april 2024

Har planer om boliger på Paradis

Nyheter / onsdag 24. april 2024

Nytt boligprosjekt: Vil bygge opp mot 12.000 kvm i Ytre Sandviken

Nyheter / tirsdag 23. april 2024

Nyhetsbrev Estate-Vest

Motta gratis nyhetsbrev fra estatevest.no