Estate Vest

Nyheter – Vest Norge

ILLUSTRASJONSFOTO

Solen har ikke gått
ned over Stavanger

Situasjonen i Stavanger er langt mer nyansert enn det media har gitt inntrykk av de siste månedene. Det mener næringsforeningen i byen som har sett på status innenfor en rekke bransjer.

Torgeir Hågøy

onsdag 9. september 2015 23:00 (Oppdatert 19. februar 2018 11:27 )

Selv om både bedrifter og enkeltpersoner rammes av lavere aktivitet i oljenæringen og et kraftig fall i oljeprisen, er utviklingen i regionen bedre, mer nyansert og sammensatt enn nær daglige kriserapporter tilsier. Det skriver Næringsforeningen i et innlegg på sine egne nettsider. Innlegget har overskriften ”Historien om kriseåret”.

Varehandelen vokser

Næringsforeningen tar for seg utviklingen innenfor en rekke ulike samfunnsområder. Det første de ser på er varehandelen. Den vokser, og Stavanger Sentrum AS kan vise til omsetningstall for siste kvartal som viser en vekst på 3,8 prosent sammenlignet med i fjor.

– Fra august 2014 til august 2015 har vi hatt en omsetningsøkning på 5,61 prosent i forhold til samme periode året før, sier senterleder ved AMFI Madla, Anette Ø. Worum, til Næringsforeningen.

– Til og med juli har vi en økning her på senteret på 13,7 prosent sammenlignet med i fjor, sier senterleder på Tastasenteret, Britt Iren Osmundsen.
For Kvadrat har det imidlertid vært en liten nedgang, men dette skyldes byggearbeider og at noen færre butikker har vært åpne.

Reiselivet lever

Heller ikke reiselivsbransjen i regionen opplever noen krise, skal vi tro Næringsforeningen. Tall fra Region Stavanger viser en nedgang i antall hotelromdøgn på 4,7 prosent i perioden mai-juli 2015 sammenlignet med samme periode året før. Men tallene fra 2015 er likevel langt høyere enn i 2013, og juli-tallene i fjor var tidenes beste.

– Det er ingen grunn til å svartmale situasjonen. Det er klart at hotellene merker nedgangen spesielt i forhold til forretningsmarkedet, og derav også på lønnsomheten, men for reiselivsnæringen totalt sett har utviklingen vært bra, sier reiselivsdirektør Elisabeth Saupstad, til Næringsforeningen.

Det vises til at når mediene i flere oppslag har vist til en sterk nedgang i hotellovernattinger i Stavanger-regionen, så skyldes det i stor grad at antall hotellsenger har økt med nær 600 senger det siste året. Det innebærer at beleggsprosenten har gått kraftig ned, men målt i antall overnattinger eller reisende, ser tallene annerledes ut.

Brems i boligmarkedet?

Ifølge Næringsforeningen er det heller ingen boligpanikk i Stavanger-regionen, til tross for lavere priser og langt flere boliger for salg. Eiendomsmeglerbransjens boligprisstatistikk fra august viser at Stavanger – etter Oslo – fortsatt har den høyeste medianprisen og gjennomsnittspris på boliger i Norge.

Det vises også til at fallet i boligprisene startet allerede i 2013, mens oljeprisen fortsatt var på sitt høyeste. I 2014 var nedgangen på 2 prosent, så langt i 2015 har det vært en oppgang på 1,2 prosent målt mot året før, men fra august i fjor til august i år – etter oljeprisfallet startet – er nedgangen på 1,3 prosent.

Sett over en tiårsperiode har Stavanger hatt den desidert største økningen i boligpriser i Norge på hele 111,4 prosent. Økningen er mer moderat om man ser boligprisutviklingen over en fem års periode, men fortsatt er økningen i prisene på over 23,5 prosent.

Økningen i antall boliger for salg skyldes i høy grad økt boligbygging, lavere befolkningsvekst og at flere utleieleiligheter legges ut for salg.

Les også:
Les svartmalingen av stavangermarkedet

Etterlengtet opptur i Stavanger

 

Siste nyheter Vest-Norge

Skal oppføre enda et kontorbygg ved Solheimsviken

Nyheter / torsdag 2. juli 2020

Solgte 45 prosent av prosjektet uten å bruke fem øre på PR

Nyheter / torsdag 2. juli 2020

Unntak og dispensasjon fra plankravet i KPA 2018 §3

Nyheter / onsdag 1. juli 2020

Frydenbø med storsatsing på Damsgård

Nyheter / onsdag 1. juli 2020

Vil rive to hus på Paradis og bygge dette

Nyheter / tirsdag 30. juni 2020

Tjente 276 mill. etter perfekt timet salg

Nyheter / torsdag 25. juni 2020

Nyhetsbrev Estate-Vest

Motta gratis nyhetsbrev fra estatevest.no