Estate Vest

Nyheter – Vest Norge

PARK: I den nye strandparken i Bergen blir vannet en svært viktig del. Ill.: White Arkitekter

Vann er like viktig som land

Den nye strandparken skal bidra til at det marine økosystemet gjenopprettes og at planter og dyr etablerer seg i fjæra.

Glen Widing

søndag 13. desember 2020 23:59 (Oppdatert 17. januar 2021 17:39 )

Ved Store Lungegårdsvannet utvikler kommunen byens nye blågrønne storstue, der byens innbyggere kan bade, være i aktivitet og oppleve kultur. Den nye strandparken skal tilpasses klimaendringer i et hundreårsperspektiv både på land og i strandsonen, ifølge en pressemelding.

Transformasjonen er et komplekst prosjekt der en del av Lungegårdsvannet fylles ut og blir nytt landområde. En viktig del er å skape optimale forhold for det marine økosystemet i bukten, slik at det kan gjenopprettes. Dette gjøres blant annet ved å rense og lede bort forurenset vann. Den nye parken skal etter planen stå klar i 2024/2025.

– By- og parkutvikling stopper nesten alltid opp ved vannkanten. I dette prosjektet er vann like viktig som land. Vi utvikler arkitektur og systemer også under vannoverflaten gjennom utforming av et undervannslandskap som skal vitalisere det marine økosystemet i den forurensede bukten, sier landskapsarkitekt Kjetil Torgrimsby i White Arkitekter som står for utformingen.

Under vannet og fjæra skal det anlegges et landskap der planter og dyr kan etablere seg. Tangvekst og mulighet for muslingsfarmer vil bidra til å forbedre vannkvaliteten i bukta og samtidig inspirere til nye måter å dyrke mat i sjøen på. En hinderløype under vann skal oppmuntre til å lære mer om livet under vann.

White Arkitekter har erfaring fra landskapsprosjekter hvor bekkeløp er gjenåpnet og har utviklet systemer for naturlig rensing av overflatevann. I Lungegårdsparken skal blågrønne vegetasjons samle opp overvann og rense det før det renner ut i bukten. Starefossen og Hansabekken, som i dag er lagt i rør, skal åpnes og bli tilgjengelige. Annet vann som i dag renner ut i vannet nær den nye bystranden, skal ledes bort fra parken med en molo. Ytterst på moloen er det foreslått et flytende badeanlegg, men hvordan det skal utformes arbeides det nå med i forprosjektfasen.

– Gjenåpningen av Hansabekken og Starefossen, i tillegg til de åpne rensesystemene for overvann kommer til å være sentrale, tilgjengelige og spennende områder i den nye strandparken, påpeker Torgrimsby.

White Arkitekter vant i juni 2020 Bergen kommunes idékonkurranse om parkens utforming.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste nyheter Vest-Norge

Her kan det komme 22 boliger

Nyheter / søndag 17. januar 2021

Sykehusbygg blir boliger

Nyheter / torsdag 14. januar 2021

Ny markedssjef i Vestenfjeldske: – Tror flere vil søke mot Bergen sentrum

Nyheter / torsdag 14. januar 2021

Reitan kjøper to eiendommer i Bergen sentrum

Nyheter / torsdag 14. januar 2021

Midgard Gruppen blar opp 71,8 millioner for 3 leiegårder

Nyheter / tirsdag 12. januar 2021

Toma ansetter i Bergen

Nyheter / tirsdag 12. januar 2021

Nyhetsbrev Estate-Vest

Motta gratis nyhetsbrev fra estatevest.no