Estate Vest

Nyheter – Vest Norge

FOR MANGE? Rossy Addington (t.h.) i DNB Næringsmegling tror at Bergen er i ferd med å få for mange næringsmeglere. Her er han sammen med kollega Lars Erik Wirsching og Gunnar Selbyg (t.v.) i DNB Næringsmegling.

Bytte av leietaker 
koster 2,5 års leie

Mister du en leietaker koster det deg fort 2,5 års leie å få på plass en ny. 

Torgeir Hågøy

torsdag 19. mars 2015 10:57 (Oppdatert 19. februar 2018 11:30 )


Det forteller analysesjef i DNB Næringsmegling, Gunnar Selbyg under DNBs eiendomsseminar i Bergen i går.
– Nye leietakere stiller ofte store krav til oppgradering av lokalelene. De ønsker høy standard og fleksible lokaler. Samtidig koster det også penger at lokalene står tomme i renoveringsperioden. Samlet ser vi at det koster rundt 2,5 års leie i snitt å bytte leietager, sier Selbyg.
Dersom et bygg på 5000 kvadratmeter med en leiepris på 2000 kroner mister en leietaker, så vil det med andre ord koste huseier 25 millioner kroner.

Dårlig regnestykke

Snittkostnaden for en oppgradering av et bygg er på cirka 5000 kroner kvadratmeteren, men det finnes også eksempler på 10.000 kroner.
– Dette er alt fra teknisk oppgradering til overflater, sier Selbyg, som legger til at det å holde på leietakerne i et slikt perspektiv blir svært viktig.
– Det er svært godt butikk å holde på de leietakerne man har. Da kan man enkelte ganger nøye seg med et malingsstrøk og så er de fornøyd sier Selbyg.
Leder for seksjon Eiendom & Entreprenør hos DNB, Olav T.  Løvstad, forteller om et lignende eksempel, hvor et bygg som var ti år gammelt ble renovert for 8000 kroner kvadratmeteren.
– Da det var nytt kostet bygget 13.000 kroner kvadratmeteren å bygge. Fordi leietakerne ønsket bedre standard allerede etter ti år måtte man ta en renoveringskostnad på 8000 kroner kvadratmeteren. For huseier ble ikke dette et godt regnestykke, sier Løvstad.

Les også: 
Flere tvinges til fremleie

Leieprisene stiger i Fyllingsdalen

Her blir 3000 meter ledig

Hard kamp om leietakerne

Regnestykket til Selbyg er hentet fra Oslo, men ifølge næringmegler hos DNB Næringsmegling i Bergen, Lars Erik Wirsching, så er dette akkurat like aktuelt i Bergen. Ledigheten i Bergen og Oslo er omtrent den samme og byggekostnadene er omtrent de samme.
– Vi ser også at kampen om leietakerne hardner til. Ledigheten vil øke noe fremover, kanskje opp mot 10 prosent. Det vil derfor være svært viktig for huseierne å beholde de leietakerne de har og mange vil nok være villige til å strekke seg for å få det til, sier Wirshing.

 

Siste nyheter Vest-Norge

Bara Eiendom selger i Bergen sentrum

Nyheter / tirsdag 4. oktober 2022

Solgte Porsche Center Bergen

Nyheter / mandag 3. oktober 2022

Vil skape Bergens mest klimavennlige nabolag

Nyheter / mandag 3. oktober 2022

Vil bygge ny kjempe innen utleieboliger

Nyheter / torsdag 29. september 2022

Siktet seg inn mot fylkeshuset

Nyheter / onsdag 28. september 2022

Nordea Liv vant pris for beste avkastning

Nyheter / tirsdag 27. september 2022

Nyhetsbrev Estate-Vest

Motta gratis nyhetsbrev fra estatevest.no