Estate Vest

Nyheter – Vest Norge

EFFEKT: Haakon Jard Veidung i DNB Næringsmegling i Bergen tror vi snart får se effektene også i eiendomsmarkedet.

Hva skjer med markedet i Bergen?

Coronautbrudd, oljepriskrig og store svingninger preger hverdagen nå, og det er stor usikkerhet rundt hvordan dette påvirker eiendomsmarkedet både nasjonalt og i Bergen.

Glen Widing

tirsdag 17. mars 2020 19:39 (Oppdatert 1. april 2020 23:37 )

Haakon Jard Veidung som leder DNB næringsmeglingskontor i Bergen, tror vi snart vil se effektene også i eiendomsmarkedet.

– Vi opplever et tilbuds- og etterspørselssjokk som potensielt kan få store konsekvenser. På kort sikt forventer vi at færre avtaler inngås og utvidelser utsettes. I et lengre perspektiv kan flere bedrifter få et redusert arealbehov og vi forventer derfor en økning i ledigheten. Vi ser allerede eksempler på leietagere som påroper seg force majeure og har utfordringer med å møte forpliktelser på kort sikt, sier han til selskapets nettside.

Veidung mener en motvekt til dette er krisepakkene som nå sys sammen.

LES OGSÅ: Bygger for 400 millioner

– Det er vanskelig å forutse hvilken konsekvens det vil få, men i motsetning til flere tidligere sjokk observerer vi en unison og målrettet motreaksjon – forhåpentligvis er det nok til å opprettholde tilliten i markedet og potensielt en rekyl tilbake til normalen, påpeker han.

Kontorledigheten i Bergen er nå er historisk lav, og faller for tredje året på rad. DNBs nyeste ledighetestelling viser at kontorledigheten nå er nede på 7,3 prosent (8,4).

– Dette betyr at over 55.000 kvadratmeter av ledigheten er fylt opp eller tatt ut som følge av konvertering siden toppen i 2016. Det er imidlertid store forskjeller fra sentrum med 4,5 % kontorledighet hvor ledigheten synker nok en gang, til flere områder med over 10 prosent ledighet som i Bergen Sør og Fyllingsdalen, poengterer han.

LES OGSÅ: I full gang med 14.000 kvadratmeter

Presset er imidlertid fortsatt aller sterkest i sentrum, som står for knappe 1/3 av totalmarkedet, hvor det nå er svært få alternativer for leietagere av en viss størrelse.

– Av de 43 kontorbyggene med registrert ledighet i sentrum, er det kun sju alternativer – 1.500 kvadratmeter, sier han.

Veidung forteller at det i 2019 ble det omsatt næringseiendom for over 10 milliarder kroner, over halvparten i kontorsegmentet.

– Og det kunne vært gjennomført betydelig flere transaksjoner om det hadde vært mer til salgs. Bergen har etablert seg som en klar by nummer to bak Oslo. Etterspørselsoverskuddet sett seneste årene har bidratt til et voldsomt prispress på kontoreiendom i sentrum. Markedet i fjor viser likevel en klar endring fra før og flere investorer synes å vurdere tidspunktet som gunstig for å ta gevinst på kontoreiendom i sentrum, understreker han.

LES OGSÅ: Foreslår 245 nye boliger

I fjor skiftet sentrumseiendom for over fire milliarder kroner eier, fire ganger høyere enn gjennomsnittet i de fire foregående årene. På kjøpersiden står det i motsetning til tidligere år i all hovedsak lokale kjøpere.

– Mens nasjonale aktører har stått på kjøpersiden i nær to tredeler av kontoromsetningene i Bergen fra 2015-2018, sto de for knappe en tredel i fjor. Dette kan nok skyldes en kombinasjon av historisk skarpe priser, men også at lokale aktører har en særskilt høy betalingsvilje for flere av trofeeiendommene som er omsatt i 2019, sier han.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste nyheter Vest-Norge

Byggherrene må ta større ansvar i anbudsprosessene

Nyheter / torsdag 2. april 2020

Ny landskapsarkitekt i Bergen

Nyheter / onsdag 1. april 2020

Store planer for Dokken

Nyheter / tirsdag 31. mars 2020

Eiendomsselskaper ber om avdragsfrihet

Nyheter / søndag 29. mars 2020

Mindemyren kan bli et nytt sentrum

Nyheter / torsdag 26. mars 2020

Selger historisk eiendom i Skuteviken

Nyheter / tirsdag 24. mars 2020

Nyhetsbrev Estate-Vest

Motta gratis nyhetsbrev fra estatevest.no