Estate Vest

Nyheter – Vest Norge

Mange er redde for å bruke unge arkitekter

Det er svært tøft å etablere seg som arkitekt i Bergen. På ti år har det ifølge leder for Bergen Arkitektforening bare blitt etablert to nye kontorer.

Torgeir Hågøy

mandag 30. mars 2015 7:00 (Oppdatert 19. februar 2018 11:29 )

– Ser man bort fra arkitektkontorer som har hovedkontor andre steder og enkeltpersonforetak, så har det de ti siste årene bare kommet to nye arkitektkontorer i Bergen, sier leder for Bergen Arkitektforening, Jørgen Grahl-Madsen.

25-åring tegnet Grieghallen

Han er selv eier i ett av de to selskapene, Grasp Arkitekter, som han i 2008 etablerte sammen med sin samboer, Lotte Sponberg. De er i dag fire ansatte, men en av dem er i permisjon.
– Det har vært en krevende reise. Man opplever det litt som at man er med i en seilas hvor det blåser godt og man er godt rigget, men man blir liggende i en luftlomme uten fremdrift. Det kommer noen små rykk i seilene inn i mellom, men ingen stabil medvind, sier Grahl-Madsen.
Han viser til at flere av de som jobber i selskapet har tegnet både hoteller og kontorer for store nasjonale og internasjonale arkitektkontorer tidligere.
– Det er en frykt for å bruke unge arkitekter og unge kontorer, men så glemmer man at det var en 25 år gammel arkitekt som tegnet Grieghallen, et bygg mange bergensere er relativt stolte av i dag. Vi har erfaringen og kompetansen som kreves, men som et ungt arkitektkontor slipper vi ikke til på de større og mer spennende jobbene. Vi blir dermed sittende å tegne garasjer, for å sette det litt på spissen, sier Grahl-Madsen.

Går for det forutsigbare

Mye av frykten for nye og unge arkitekter skyldes ifølge lederen av arkitektforeningen en hang til å gå for det forutsigbare, fremfor kvalitet og arkitektur.
– Det er ofte slik at innovasjonsgraden i et nytt arkitektkontor er større. De utfordrer gjerne de etablerte oppfatningene både når det gjelder bruk av materialer, men også når det gjelder uttrykk. Dette kan kanskje virke skremmende på utbyggerne og entreprenøren som skal stå for byggingen, sier Grahl-Madsen.
Et poeng er ifølge ham at de også kan være usikre på om et innovativt prosjekt vil gå gjennom hos kommunen.
– Som regel går man derfor for det forutsigbare, og det som kvalitetsmessig kanskje er fra dårlig til godt nok, sier Grahl-Madsen.

Kommunen bør legge til rette

Han mener kommunen, men også private utbggere
En måte å legge til rette for at unge arkitektkontorer får noe å gjøre i oppstarten er at kommunen legger til rette for at mindre prosjekter blir lyst ut også til disse selskapene.
– Man må oppfordre til I dag er det ikke slik. Kommunen bygger en rekke bygg, og mange av de mindre prosjektene kunne vært gode prosjekter for de nyetablerte kontorene å prøve seg på, sier Grahl-Madsen.
Han mener også at samarbeidet mellom arkitektkontorene burde blitt langt bedre.
– Ser man både til Oslo og Stavanger, så er de langt flinkere til å samarbeide. Enten går to eller tre firmaer sammen om et prosjekt, eller de etablerte inviterer inn unge kontorer til et samarbeid om et prosjekt. Slik er det ikke i Bergen. Her har vi mye å jobbe med, sier Grahl-Madsen.

Les også: 
Skulle gjerne gjort mer i Bergen

Vil sette Bergen på kartet

Etablerer forskningsprosjekt

Siste nyheter Vest-Norge

Slitt industritomt skal forvandles til et attraktivt sted å bo og jobbe

Nyheter / torsdag 16. mai 2024

Posten Bring kjøpte først tomt på Kokstad – nå måtte de kjøpe i Lyseparken

Nyheter / tirsdag 14. mai 2024

Veidekke til Kronstadparken

Nyheter / mandag 13. mai 2024

Posten Bring velger Lyseparken for ny Bergen-terminal

Nyheter / mandag 13. mai 2024

Her kommer det 2.100 nye boliger og opp mot 100.000 kvm næring

Nyheter / onsdag 8. mai 2024

Sundt-bygget skal igjen bli en magnet i Bergen

Nyheter / tirsdag 7. mai 2024

Nyhetsbrev Estate-Vest

Motta gratis nyhetsbrev fra estatevest.no