Estate Vest

Nyheter – Vest Norge

Kronikkforfatter Roar Smelhus holdt foredrag på Proptech Bergen.

Nå kommer proptech-teknologi som gjør byggene effektive og smarte

En eiendomsbransje som oppfattes som lite innovativ, synes endelig klar for å gå i riktig retning når det gjelder smarte og bærekraftige prosjekter.

Kommentar

tirsdag 16. april 2019 22:29 (Oppdatert 20. august 2019 22:21 )

Kronikk skrevet av Tommy Hagenes, Energy Control og Roar Smelhus, 6CST. Begge Home Workspace, Banken og Proptech Bergen.

I dag snakker alle i eiendomsbransjen om hvordan teknologi kan gjøre byggene våre smarte, og hvordan dette igjen påvirker bygg og by i en mer bærekraftig retning. Først og fremst dreier det seg om de brukerbehovene som tvinger seg frem for mer smarte og bærekraftige prosjekter, i en næring som ofte blir oppfattet som lite innovativ. Kanskje er denne utviklingen nå i endring, om mulig vil i hvert fall forsøke å dytte denne utviklingen i riktig retning og i et raskere tempo enn det vi har opplevd i bransjen til i dag.

Privat opplever vi at tingene rundt oss blir stadig mer effektive og smarte, og disse forventningene tar vi også med oss ut i samfunnet, og til de stedene og byggene vi besøker. Vårt ståsted er våre kunder og deres behov, og vi opplever at deres interesse for det digitale og smarte blir stadig større, og vi er fortsatt ikke godt nok posisjonert som leverandører mot bransjens bestillere. Vårt ønske med Proptech Bergen er å skape en arena for praktisk testing av ny teknologi, nettopp for å øke kompetansen og trygghet rundt de løsningene vi anbefaler som rådgivere i våre ulike prosjekter, det være seg for nybygg eller kanskje aller helst i rehabilitering, transformasjon og gjenbruk.

Mange av byggherrene setter dessverre opp prosjekter som tradisjonelle totalentrepriser, og her er incentivene ikke innrettet på samhandling, innovasjon eller bærekraft, snarere opplever vi fortsatt det motsatte, noe som er ødeleggende for bransjen. Når det er ødeleggende for bransjen, som er den største fastlands næringen i Norge, betyr det også store samfunnsmessige tap eller reduksjon av muligheter. Initiativtakerne bak Proptech Bergen kommer begge fra noen av de tradisjonelle aktørene i bransjen, men på ett tidspunkt var det nå nødvendig å gå på utsiden av det etablerte, nettopp for å skape et nødvendig rom for å utfordre, men like mye bistå til en ny form for samhandling og felles kompetansebygging. Vi opplever at 8 av 10 bygg ikke har et tradisjonelt SD- anlegg, og vi mener da at bransjen har feilet når kun 20 % av byggene har økonomi til å ta en slik kostnad.

Proptech for oss betyr at alle skal med. Sensorikk er skalerbar, slik at vi kan skaffe oss innsikt på alle bygg. På Proptech Bergen analyserer vi inneklima basert på Airthings wave +. Denne måler Radon, CO2, COV, temperatur, lys og trykk, slik at vi til enhver tid har den viktigste innsikten for et godt inneklima for økt produktivitet og brukertilfredshet. Vi supplerer videre med Disruptive Technlogies, for å skaffe oss innsikt om bruksmønster i bygget samtidig som vi opprettholder et høyt nivå av service basert på tilbakemeldinger mellom bruker, drift og «community manager». På denne måten sørger vi for energi- og driftseffektive bygg som er bærekraftige og økonomiske. Ved hjelp av denne kompetansen bidrar vi også til å hjelpe driften til å gå fra tidsintervaller til behovsstyrt drift, og driftsorganisasjonen kan derfor benytte tiden sin mer rasjonelt.

Neste steg er å implementere disse dataene inn i maskinlæring, slik at maskinen kan predikere fremtidige hendelser og kan forebygge feil basert på læring, noe som gir mer effektive bygg med bedre og mer tilfredse brukere.

Sensorikken vi velger for analyse består av åpne API’er slik at vi som neste steg kan bruke dette som en del av et overordnet styringssystem. Et eksempel på dette er ventilasjonsanlegget. Da skal vi ikke lenger styre ventilasjonsanlegget etter en statisk kalender, men etter bruksmønster på bygget, noe som ofte gir en bedre økonomi og garantert mer tilfredse brukere. Drifteren slipper da å være mellomleddet mellom bruker og tekniske anlegg, og vi har gitt bygget en digital assistent til byggdrifter som kan tenke proaktivt istedenfor reaktivt, og gjennom det skaper vi helt nye verdier.

Mange spør oss om sammenhengen mellom det smarte og det bærekraftige, og for oss er sammenhengen åpenbar. Et bærekraftig resultat oppnår vi først med en bærekraftig start og prosess, hvor rett kompetanse blir satt i spill, hvor vi samhandler på tvers av verdikjeden, og hvor vi kan teste ulike smarte løsninger i tett relasjon med bruker og brukerens behov. Vi sverger til veikartet for smart omstilling, og vi prioriterer vår tid annerledes enn de tradisjonelle. Vi utfordrer også dagens forretningsmodeller, og vi søker allianser utenfor den tradisjonelle byggenæringen.

Vi er opptatt av deling, og alt vi gjør på Proptech Bergen skal være totalt transparent. Dette er viktig for oss, fordi bransjen trenger denne læringen nå. Vår observasjon er at bransje etter bransje blir «disruptet», og vi er redd for å BAE- næringen står foran grunnleggende endringer som kan bli vanskelig for de av bransjens aktører som velger en tradisjonell tilnærming til disse utfordringene.

Gjennom analyse av andre bransjer er vår refleksjon at noen kommer utenfra og utfordrer det etablerte. Dette tror vi også er i ferd med å skje innenfor Proptech område, så her gjelder det å følge med i timen er vår anbefaling.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste nyheter Vest-Norge

Storplanen på Laksevågneset ble stoppet – nå er NCC i gang igjen

Nyheter / onsdag 4. oktober 2023

Har snart solgt halvparten i Knarvik

Nyheter / onsdag 4. oktober 2023

Startet salget med et knall på Paradis

Nyheter / tirsdag 3. oktober 2023

Samler 140 eiendomstalenter i Bergen-regionen

Nyheter / søndag 1. oktober 2023

– Tregt transaksjonsmarked, men også unike muligheter

Nyheter / torsdag 28. september 2023

Bystyret vedtok Postens plan på Kokstad

Nyheter / torsdag 28. september 2023

Nyhetsbrev Estate-Vest

Motta gratis nyhetsbrev fra estatevest.no