Estate Vest

Nyheter – Vest Norge

SENTRAL ROLLE: I parallelloppdragene for Dokken, utført på oppdrag av Bergen kommune, er Nye Akvariet viet en sentral rolle og plassering i samtlige forslag. Ill: Ill: Asplan Viak, Mad arkitekter, Casagrande Laboratory, Probiz

– Nye Akvariet blir en sentral byutviklingsaktør på Dokken

For å være en motor i byutviklingen er Nye Akvariet avhengig av en sentralt plassert tomt, i umiddelbar nærhet av sjø og med tilhørende ekspansjonsmuligheter.

Tore Årdal

mandag 22. februar 2021 6:54 (Oppdatert 6. mai 2021 10:29 )

– Byliv og attraktivitet skapes ikke utelukkende ved å bygge boliger, arbeidsplasser og kontorlokaler. Det skapes også av dem som tar den i bruk og tilbudene som skapes. Nettopp derfor vil Nye Akvariet være en sentral byutviklingsaktør i Bergen på Dokken, skriver Aslak Sverdrup, administrerende Direktør Stiftelsen Akvariet i Bergen, i et høringsinnspill til overordnet strategi for Dokken.

I parallelloppdragene for Dokken, utført på oppdrag av Bergen kommune, er Nye Akvariet viet en sentral rolle og plassering i samtlige forslag. I høringsutkastet for overordnet strategi beskrives Akvariet, Havforskningsinstituttet og Fiskeridirektoratet som de første pionerene på Dokken.

– Vi deler denne vurderingen, og mener en slik tidlig samlokalisering vil ha store positive effekter for byutviklingen på Dokken, den marine klyngen og Norges havhovedstad. Akvariet kan, ved å være en av de første aktørene på Dokken, spille en sentral rolle for å bygge identitet, løfte kunnskap om bærekraft og bidra til innovasjon, skriver Sverdrup.

Han påpeker at Nye Akvariet, sammen med Havforskningsinstituttet og Fiskeridirektoratet, skal bidra til å videreutvikle Bergen som en inkluderende, bærekraftig og levende by. Dette skal gjøres gjennom fokus på fysisk utforming, relevant innhold og tilknyttede aktiviteter. For eksempel vil Nye Akvariet sammen med ledende nasjonale forsknings -og kunnskapsmiljøer være en arena for verdensledende forskning, utstillinger, havkonferanser, debatter, konserter – men også ha lavterskeltilbud som åpne dager for byens skoler, barnehager, universiteter og sykehjem.

– Nye Akvariet vil være en viktig samlingsaktør på Dokken, men også spille en viktig rolle i å koble byen sammen. Både med tanke på tilreisende som bor på byens hoteller og som vil spasere ut til Nye Akvariet, og for beboere og ansatte i tilknyttede bydeler som Laksevåg, Møhlenpris og omkringliggende områder. Nye Akvariet vil også være en samlende aktør for næringslivet, og en betydelig tiltrekningskraft for etablering av andre aktører i aksen fra Haukeland til Marineholmen, med nettverk og forgreininger til hele verden, heter det i uttalelsen.

For å skape en slik attraktiv motor og realisere Nye Akvariets visjoner, er det nødvendig med «en sentralt plassert tomt, i umiddelbar nærhet av sjø og med tilhørende mulighet for ekspansjonsmuligheter i sjø utenfor kaifront og tomt avgjørende». Videre vil også plassering tett sammen med Havforskningsinstituttet og Fiskeridirektoratet være helt sentralt for å sikre sambruksfordeler.

For å skape en slik attraktiv motor og realisere Nye Akvariets visjoner, er det nødvendig med «en sentralt plassert tomt, i umiddelbar nærhet av sjø og med tilhørende mulighet for ekspansjonsmuligheter i sjø utenfor kaifront og tomt avgjørende». Videre vil også plassering tett sammen med Havforskningsinstituttet og Fiskeridirektoratet være helt sentralt for å sikre sambruksfordeler.

– Uteområdene til Nye Akvariet kan bli Bergens nye sosiale åpne storstue ved havet. Dersom en ser til byutviklingsområder som for eksempel Bjørvika i Oslo, så kan en se at byens innbyggere og besøkende nyter godt av åpne, ukommersielle og offentlige arealer i tilknytning til både Operaen og nye Deichmanske bibliotek, skriver Sverdrup.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste nyheter Vest-Norge

Helse Bergen dømt til å betale millionerstatning til entreprenør

Nyheter / onsdag 27. oktober 2021

Proptech Bergen dobler utleiearealet

Nyheter / tirsdag 26. oktober 2021

Har kuttet i boligprosjekt på Nøstet

Nyheter / tirsdag 26. oktober 2021

Rigger seg for vekst – samles i Førde

Nyheter / mandag 25. oktober 2021

– Dokken blir en gave til byen

Nyheter / fredag 22. oktober 2021

Uenighet om honorar ender i rettssalen

Nyheter / torsdag 21. oktober 2021

Nyhetsbrev Estate-Vest

Motta gratis nyhetsbrev fra estatevest.no