Estate Vest

Nyheter – Vest Norge

Kluge-advokat Thomas Rieber Mohn mener eiendomsaktørene bør være mer opptatt av immaterielle rettigheter.

Proptech setter rettigheter på dagsorden

Immaterielle rettigheter blir stadig viktigere for eiendomsaktørene med proptechs inntreden i eiendomsbransjen.

Dag-Jørgen Saltnes

onsdag 23. oktober 2019 8:58 (Oppdatert 14. november 2019 9:35 )

– Eiendomsbransjen er kanskje den bransje som tradisjonelt har hatt minst behov for å fokusere på teknologirettigheter. Jeg antar at bevissthetsnivået i dag er deretter, sier partner og advokat hos Kluge, Thomas Rieber-Mohn.

Teknologi og eiendom

Sist uke inviterte han til Kluges første IPR Summit, hvor 60 deltakere fra det lokale næringslivet møtte opp til det som skal bli en årlig møteplass for aktører opptatt av rettighetsspørsmål. Teknologiselskaper innen olje- og gass var godt representert, mens eiendomsbransjen i stor grad glimret med sitt fravær. De burde vært til stede, mener Rieber-Mohn.

– Med proptech møter eiendom teknologi og i mange tilfeller blir teknologien også integrert i eiendommen. Derfor bør IPR være et fokusområde både med tanke på hvem som skal bli eier av innovasjoner som skapes innen proptech, og dessuten med tanke hvordan dette skal reguleres i avtaler som inngås. Med det økende fokuset på proptech mener jeg at eiendomsbransjen bør være spesielt opptatt av slike rettighetsspørsmål, sier Rieber-Mohn.

Økt bevissthet

Immaterielle rettigheter handler kort fortalt om hvem som eier rettighetene til en oppfinnelse og teknologi og hvordan teknologien kan utnyttes.

– Immaterielle rettigheter er i dag like viktig som for eksempel skatt- og avgiftsplanlegging, og å ha gode kontrakter. Veldig mange bedrifter undervurderer imidlertid slike rettigheter, sier Rieber-Mohn.

Han mener at det å løfte dem frem på et seminar som de gjorde i forrige uke kan bidra til en mer opplyst debatt, og et mer bevisst fokus på IPR, noe som til syvende og sist vil komme bedriftene til gode.

– IPR Summiten er derfor allerede en tradisjon. Neste år håper jeg at flere eiendomsaktører kommer på banen, sier Rieber-Mohn.

Fra 500 til 50 millioner

Kluge-partner Kyrre Tangen Andersen, og avdelingsleder Krister Mangersnes, ved Håmsø Patentbyrå var to av foredragsholderne på seminaret. De påpekte i sine foredrag viktigheten av å ha kontroll på rettighetene.

– Manglende presisjon ved håndteringen av slike spørsmål førte til at et selskaps verdi ble redusert fra 500 til 50 millioner kroner. Dette er skrekkeksempelet som viser hvor viktig det er å ha kontroll på slike spørsmål og rettigheter, sa Tangen.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste nyheter Vest-Norge

Disse er nominert til arkitekturprisen

Nyheter / torsdag 14. november 2019

Ber om nær 100 mill for to signalbygg midt i sentrum

Nyheter / onsdag 13. november 2019

Kjøpte bygård nær Media City

Nyheter / tirsdag 12. november 2019

Her kan det komme 25 nye boliger

Nyheter / mandag 11. november 2019

Her vil JM samle livsnyterne

Nyheter / søndag 10. november 2019

Frelsesarmeen solgte Fretex-eiendom

Nyheter / onsdag 6. november 2019

Nyhetsbrev Estate-Vest

Motta gratis nyhetsbrev fra estatevest.no