Estate Vest

Nyheter – Vest Norge

1916-OMRÅDET: Strandgaten 11 befinner seg i området definert som 1916-området.

Reitan-selskap vil oppgradere i Strandgaten

Vestenfjeldske Eiendom ønsker å oppgradere fasadene, samt etablere ny takterrasse og nytt heishus i Strandgaten 11.

Tore Årdal

mandag 2. august 2021 6:39 (Oppdatert 16. september 2021 6:55 )

På vegne av Reitan-selskapet Vestenfjeldske Eiendom har MAD Bergen søkt om rammetillatelse for Strandgaten 11.

Eiendommen befinner seg i området definert som 1916-området. Den katastrofale brannen i januar 1916, som la store deler av Bergen sentrum i ruiner, ble et vendepunkt i byens bygningshistorie og arkitektoniske utvikling. Området avgrenses av Strandkaien i øst, Christies gate i sør, Ole Bullsplass i vest og Østre Murallmenning i nord. Disse byrommene definerer 1916-området på en tydelig måte.

Strandgaten 11 består hovedsakelig av en bygningskropp med takflate, men det finnes en terrasse som bryter med takflaten på fasaden mot Strandgaten. Bygget er en del av en større kvartalsstruktur der flere av de andre byggene har innslag av flate takflater og takterrasser, både på utadvendt og innadvendt fasade.

Nå ønsker Vestenfjeldske Eiendom å oppgradere Strandgaten 11, blant annet gjennom endring av fasadene.

– I forbindelse med gode arbeidslokaler er det behov for lysforhold som imøtekommer arbeidstilsynets krav til dagslys så langt det lar seg gjøre. Det er i omsøkt tiltak fokusert på store vindusflater mot bakgård i form av nye vinduer i tilbygg. Glassinndeling repeteres oppover etasjene, og på den måten skaper de en rolig og balansert komposisjon som står godt sammen mot de andre fasadene i bakgården, skriver MAD i henvendelsen til Plan- og bygningsetaten (PBE).

Mot Strandgaten er det også behov for mer lys. Fasaden der får vinduer som er noe større enn eksisterende vinduer, og med en sprosse-inndeling som er inspirert av originalt uttrykk.

– Disse elementene gjør at den nye fasaden står bedre sammen med Strandgaten 15 (Kløverhuset) sin fasade. Her er det tilstrebet en løsning som utvider vinduene uten at det får merkbar visuell konsekvens i forhold til originalt uttrykk, skriver arkitektselskapet.

Fasader er gjennomgått og utformet i dialog med byantikvar og byarkitekt.

Vestenfjeldske Eiendom ønsker også å oppføre et tilbygg, som innebærer å etablere heis til nærings-, kontor/administrasjonsbygg. Visjonen med prosjektet er å knytte heis og trapp sammen samt gjøre arbeidslokalene universelt tilgjengelig med båreheis som opprettholder TEK 17-krav.

– I dag er heis lokalisert bak i bygget med tilkomst fra et eksisterende tilbygg. Heissjakt er liten og utilgjengelig. Dette tilbygget rives og eksisterende heissjakt benyttes til ny sjakt for ventilasjon.

I underetasjen samles teknisk rom med nytt aggregat som forsyner alle etasjene. I denne etasjen vil det og bli etablert ny sykkelparkering og garderobeløsning for de ansatte.

Tilbygget vil ha en overflate som glir inn med omkringliggende bygg i murpuss, men med en vindusrekke som bærer preg av at det er fra moderne tid.

– Bygget er utformet med fokus på enkelhet, og tiltakene vil rydde opp i en situasjon som i dag fremstår kaotisk med tilbygg, flere ulike vinduer og tekniske installasjoner. Takterrasse vil ikke bli merkbar fra gateplan da fasaden trekkes opp for å utgjøre rekkverk, heter det i redegjørelsen til PBE.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste nyheter Vest-Norge

Perfekt storm i transaksjonsmarkedet i Bergen

Nyheter / torsdag 16. september 2021

Advarer Bergen-politikerne mot Oslo-fellen

Nyheter / onsdag 15. september 2021

Vil bygge på helsepark med to etasjer

Nyheter / tirsdag 14. september 2021

Tre leiegårder solgt – kommunen benytter ikke forkjøpsrett

Nyheter / mandag 13. september 2021

Sigba Eiendom fikk overskudd på 100 millioner

Nyheter / torsdag 9. september 2021

Leieinntektene skyter i været i Simonsviken Næringspark

Nyheter / onsdag 8. september 2021

Nyhetsbrev Estate-Vest

Motta gratis nyhetsbrev fra estatevest.no