Estate Vest

Nyheter – Vest Norge

GRØNT: Disse boligene blir koblet direkte på sola og til Moder jord.

Satser på sola, batterier og naturens kraft

Heldal Eiendom har fått 3,2 millioner i støtte fra Enova for å bruke miljøvennlige og innovative energiløsninger i prosjektet i Øygarden.

Glen Widing

torsdag 29. oktober 2020 20:51 (Oppdatert 28. november 2020 12:37 )

– Dette blir et av Norges mest nyskapende og miljøvennlige boligprosjekter. Solcellepaneler skal kobles til smarte batterier for lagring og styring av energi. Avanserte varmepumper skal utnytte bergvann til oppvarming og avkjøling, og dette gjør dem særdeles energieffektive, hevder Marie Therese Haukeland i Heldal Eiendom i en pressemelding.

De 22 kommende boligene i Osundet i Øygarden skal stå ferdig vinteren 2021.

– Dette er vårt grønneste boligprosjekt. Boligene bruker naturens egne ressurser til både oppvarming og avkjøling, konstaterer Haukeland.

Det koster ca. 31.000 kroner per kvadratmeter å bygge dette prosjektet, og Haukeland sier ønsket snittpris ut er 37.000 kroner.

– Totalt skal vi omsette for ca 48 millioner kroner. Boligene blir priset fra 1,39 til 3,59 millioner for størrelser mellom 39-90 kvadratmeter. Det er bygget 24 enheter før dette byggetrinnet. Hele området er regulert for 100 enheter, så her kommer det flere byggetrinn, påpeker hun.

Jon Helsingeng leder energistyringsselskapet Eaton Norge som skal levere batteriteknologien.

– Batteriene lagrer overskuddet av solstrømmen. Det bidrar til å utnytte mer av egenprodusert solstrøm og at strømforbruket i området jevnes ut, noe som er med på å styrke stabiliteten til strømnettet i området, påpeker han.

Han poengterer at energilagring også kan brukes til å kjøpe strøm når prisene er lave, samt fungere som en reserve i tilfelle strømbrudd. Helsingeng hevder dessuten at intelligente batterier i kombinasjon med fornybare-energikilder som vind og sol er fremtiden.

– Viktigheten av batterier med energistyring øker fordi samfunnet elektrifiseres mer og mer for hver dag som går. Biler, busser og ferger drives i økende grad av elektrisitet og stadig flere investerer i solceller. For at vi skal kunne erstatte fossilenergi med fornybarenergi er vi helt avhengig av gode lagrings- og styringssystemer, og fremoverlente utbyggere som tør bruke teknologien, sier Helsingeng.

VVS-bedriftene Anders O. Grevstad og Teknikon skal bore et 200 til 250 meter dypt hull i bakken for hver av de tre energibrønnene i prosjektet.

– Varmepumpene gjør at man får igjen tre til fire ganger så mye energi som varmepumpen selv bruker, forklarer Fred Ove Wiik.

Han forklarer at slike varmepumper ikke er vanlige i Norge:

– Omtrent 97 prosent av varmepumpene i Norge er luft til luft. På Osundet utvikles mer avanserte typer av typen væske-vann som dekker 80 til 90 prosent av behovet for oppvarming og varmt tappevann, hevder han.

Haukeland forklarer at kvadratmeterprisen i Øygarden er mye lavere enn mange andre. Derfor var det helt avgjørende å få støtte fra Enova. Hun håper prosjektet vil inspirere og bidra til nyttig erfaring for også andre boligutviklere.

– Vi ønsker å flytte grenser og påvirke flere eiendomsselskaper til å tenke grønt. Teknologien og løsningene er allerede her, slutter hun.

Det Bergen-baserte selskapet Heldal Eiendom som kontrolleres av entreprenør Magne Johannes Heldal, omsatte for 188 millioner kroner i fjor og hadde et resultat før skatt på 21 millioner.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste nyheter Vest-Norge

Prisdryss i Bergen

Nyheter / søndag 29. november 2020

Bruker 415 mill på gammel skole

Nyheter / lørdag 28. november 2020

Blå Kors vil rive institusjon i Fjellsiden og bygge boliger for salg

Nyheter / fredag 27. november 2020

Denne eiendommen ga Sparebanken Vest en gevinst på 380 millioner

Nyheter / torsdag 26. november 2020

Disse Bergenseiendommene er nå i spill

Nyheter / onsdag 25. november 2020

Bergen huser 18 av Norges 200 største eiendomsselskaper

Nyheter / mandag 23. november 2020

Nyhetsbrev Estate-Vest

Motta gratis nyhetsbrev fra estatevest.no