Estate Vest

Nyheter – Vest Norge

BOLIGER: Hvis Bane nor får det som de vil, blir det både leiligheter og rekkehus på Finse.

Skal bygge fritidsboliger på høyfjellet

Bane Nor ser for seg 3000 kvadratmeter med leiligheter på høyfjellet.

Glen Widing

mandag 25. februar 2019 8:38 (Oppdatert 19. mars 2019 23:19)

Finse i Ulvik kommune i Hordaland er Norges høyest liggende jernbanestasjon på 1222 meter over havet. Det første huset der sto ferdig i 1901 i forbindelse med byggingen av Bergensbanen. Hotellet på perrongen ble bygd i 1909. Gjennom århundret som fulgte ble det et lite samfunn der oppe, med over 200 fastboende mennesker på det meste. I moderne tid har Finse imidlertid blitt ei hyttegrend. De første fritidsleilighetene der ble bygd i 2017.

I dag er det bare noen få fastboende igjen, men nå vil Bane Nor ha mer liv der. Allerede i 2016 presenterte de ideen for formannskapet, og i desember i fjor leverte de inn «Detaljregulering med konsekvensutredning for fritidsbustader på Finse, g/bnr 38/13 m.fl.»

For en måned siden vedtok et enstemmig formannskap å legge denne planen ut på offentlig høring, med høringsfrist 1. mars.

– Her jobber vi for å etablere fritidsboliger i form av rekkehus og leiligheter tett på stasjonen i Finsebyen. Finse er et unikt fritidssamfunn uten bilvei der all reise til og fra foregår med tog, til fots, med ski eller sykkel, melder Bane Nor Eiendom som ønsker å regulere to tomter på 7,9 og 2 dekar til fritidsboliger.

Den største tomta ligger rett bak Rallarmuseet, der er det tegnet inn fire to etasjers rekkehus.

– På tomta er det rester av grunnmuren til skøytehallen som ble revet i 1973. Prosjektet ønskes plassert innenfor de gamle murene, skriver Bane Nor om det 3,5 etasjer høye leilighetsbygget de vil bygge på den minste tomta nede ved vannet.

De vil også ruste opp uteområdet ved Rallarmuseet og etablere en botanisk hage bak i nærheten.

Beredsskap

– Finse er i dag et fritidssamfunn ved togstasjonen med hotell, DNT-hytte, forskingsstasjon og private hytter og fritidsleiligheter. Bane Nor Eiendom ønsker å bygge opp under dette ved å legge til rette for noen fleie fritidsboliger ved stasjonen og dermed å ha bedre grunnlag for å opprettholde beredskapen for friluftsliv, bane og eksisterende næringsdrift knytt til turisme og fritid. Det er ønske om å sikre aktivitet på Finse og samtidig ta vare det unike miljøet, heter det i planen.

– Det er krevende å bygge på Finse både ut fra klima og fordi stedet er uten vei. Nå venter vi på tilbakemelding fra kommunen. Vi regner med at vi skal kunne arbeide videre med prosjektet i god dialog med kommunen, sier prosjektsjef Otilie Vihovde i Bane Nor Eiendom til avisa Hordaland.

UTVIKLING: Bane Nors prosjekt ligger rett ved togstasjonen. Ill.: Jarmund / Vigsnæs arkitekter
(Visited 1 times, 1 visits today)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste nyheter Vest-Norge

Rekordår for DNB Næringsmegling Bergen

Nyheter / torsdag 21. mars 2019

– Investorene vil ha mer i Bergen

Nyheter / onsdag 20. mars 2019

Kontorledigheten faller videre

Nyheter / tirsdag 19. mars 2019

Fikk nei til dette prosjektet

Nyheter / tirsdag 19. mars 2019

Her kommer nesten 100 boliger

Nyheter / søndag 17. mars 2019

Milliardutbygging i skjærgården

Nyheter / torsdag 14. mars 2019

Nyhetsbrev Estate-Vest

Motta gratis nyhetsbrev fra estatevest.no