Estate Vest

Nyheter – Vest Norge

ADMINISTRASJONSBYGG: Nygårdshøyden Eiendom eier blant annet Nygårdsgaten 5, som huser administrasjonen ved UiB. Ill: Arctec AS 

Testamenterte formuen til fond. Nå er leieinntektene på 70 mill.

Gjennom Nygårdshøyden Eiendom AS har Meltzerfondet bygget seg opp en portefølje på 53.600 kvadratmeter i Bergen.

Tore Årdal

søndag 5. september 2021 13:05 (Oppdatert 15. november 2021 0:28 )

Meltzerfondet deler ut forskningspriser, midler til forskningsprosjekter og reisestipend for forskere. Fondet deler også ut stipend til studenter. Utdeling skjer hvert år på Lauritz Meltzers fødselsdag.

Meltzer ble født på Lillehammer 8. mars 1861, vokste opp i Fredrikstad, men levde det meste av sitt voksne liv i Bergen. Han hadde også røtter i god Bergens-ætt. Hans farfar var Fredrik Meltzer, kjøpmann og politiker, Eidsvolls-mann og stortingsmann, Bergens første børskommissær og medlem av styret for Bergen Museum.

I Bergen bygget Meltzer seg opp en betydelig formue gjennom å involverte seg i en rekke forskjellige forretningsforetak. Han tok også initiativet til byggingen av Konsertpaléet, og han var i mange år hovedaksjonær i den bergenske Morgenavisen.

Les også: På denne tomten i Bergen skal flere kjente aktører i gang med et unikt boligprosjekt

– Han levde ensomt og førte et nøysomt liv. Og det vokste i pengebingen. Han hadde stor interesse for vitenskap og forskning, og da han satte seg til for å lage sitt testamente i slutten av 1939, skrev han at det aller meste av hans formue skulle gå til et fond til beste for et bergensk universitetet, men på betingelse av at et universitet ble etablert før 10 år var gått. Hvis hans betingelse ikke ble innfridd, skulle pengene gå til Fredrikstad, heter det på hjemmesiden til Meltzerfondet.

Det skulle holde med 3 års margin. Vedtaket om å opprette Universitetet i Bergen ble gjort av Stortinget i 1946, og den offisielle åpningen skjedde i 1948.

Meltzerfondet har en betydelig eiendomsvirksomhet gjennom datterselskapet Nygårdshøyden Eiendom AS. Regnskapet for 2020 viser at leieinntektene i fjor var på 70,0 millioner kroner mot 59,9 millioner året før.

Årsresultatet er det samme hvert år: Null.

– Bakgrunn for resultatet er selskapets formål, sier daglig leder Simen Sætersdal i Nygårdshøyden Eiendom.

Selskapet skal på ikke ervervsmessig grunnlag eie og stille til disposisjon for Universitetet i Bergen(UiB) fast eiendom til bruk for forskning, undervisning og dertil knyttede funksjoner. Leie som kreves inn fra leietaker UiB, skal derfor kun dekke finansforpliktelser samt administrasjon.

Han opplyser at selskapet har en eiendomsportefølje på 53.600 kvadratmeter fordelt på 9 bygg, og at alt leies ut til Universitetet i Bergen (UiB)). Selskapet eier blant annet Nygårdsgaten 5 i Bergen sentrum. Dette bygget er på ca. 17.000 kvadratmeter, og huser administrasjonen ved universitetet.

Ifølge Sætersdal betaler UiB en snittleie på under 2.000 kroner per kvadratmeter.

– Leieavtalene legger til grunn av vi eier og rehabiliterer byggene, men UiB drifter dem selv, sier han.

Les også: EGD kjøper blokk i Bergen sentrum. Skal bygge high end-leiligheter på toppen

Avtalene mellom leietaker UiB og Nygårdshøyden Eiendom innebærer at UiB kan innløse leide eiendommer til en pris som tilsvarer gjenstående leieforpliktelse. Selskapets gjeld har nå bikket 1 milliard kroner, som altså er det teoretiske beløpet UiB måtte ha bladd opp for alle eiendommene nå.

Nygårdshøyden Eiendom AS ble etablert i 1999, da Nygårdsgaten 5 ble kjøpt av Bergens Tidende på bakgrunn av behov for å samle Universitetets administrasjonsfunksjoner.

Våren 2021 startet et rehabiliteringsprosjekt av eiendommen. Bygget er nå under en total rehabilitering der Br. Ulveseth er signert som entreprenør. Hele prosjektet har en kostnadsramme på i overkant av 400 millioner kroner inkl. mva.

Bygget blir da løftet til et helt moderne kontorbygg med en energisertifisering BREEAM very good. Prosjektet skal være ferdigstilt sommeren 2023, og bygget vil etter dette huse hele UiBs sentraladministrasjon.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste nyheter Vest-Norge

Bara Eiendom selger i Bergen sentrum

Nyheter / tirsdag 4. oktober 2022

Solgte Porsche Center Bergen

Nyheter / mandag 3. oktober 2022

Vil skape Bergens mest klimavennlige nabolag

Nyheter / mandag 3. oktober 2022

Vil bygge ny kjempe innen utleieboliger

Nyheter / torsdag 29. september 2022

Siktet seg inn mot fylkeshuset

Nyheter / onsdag 28. september 2022

Nordea Liv vant pris for beste avkastning

Nyheter / tirsdag 27. september 2022

Nyhetsbrev Estate-Vest

Motta gratis nyhetsbrev fra estatevest.no